Jocelin van Parijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jocelin van Parijs
Bisschop van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen van een bisschop
Overleden 16 april 886
Kerkelijke loopbaan
883/4-886 Bisschop van Parijs
Voorganger Onbekend
Opvolger Askericus
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Jocelin van Parijs (Ook: Gozlin van Maine, ? - Parijs, 16 april 886) was een bisschop van Parijs aan het eind van de 9e eeuw.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jocelin van Parijs zou een zoon kunnen zijn van de Frankische graaf Rorico, enkele andere bronnen noemen hem als een natuurlijke zoon van Lodewijk de Vrome. In het jaar 848 trad hij in het klooster in te Reims. Tijdens een aanval van de Vikingen op het klooster van Saint-Denis verzette Jocelin zich samen met de andere monniken tegen de aanvallers. Hierbij werden hij en zijn broer gevangengenomen en pas na het betalen van losgeld werd hij weer in vrijheid gesteld.

Na zijn vrijlating werd hij een van de raadsheren van Karel de Kale en vervulde deze functie tot 881 regelmatig. Twee jaar later werd hij benoemd tot bisschop van Parijs. In deze functie zorgde hij voor versterkingen van de stad tegen eventuele aanvallen van de Noormannen. Toen het beleg in 885 eindelijk losbarste nam hij samen met graaf Odo van Parijs het bevel op zich over de troepen. Tijdens het beleg stierf Jocelin van Parijs en hij werd in zijn functie opgevolgd door Askericus.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Amaury Duval: L'Evéque Gozlin ou le siege de Paris par les Normands, chronique du IX siècle. Paris, 1832.
  • Simon MacLean: Kingship and Politics in the Late Ninth Century: Charles the Fat and the end of the Carolingian Empire. Cambridge University Press: 2003.