Johan van Duvenvoorde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Johan van Wassenaer (1576-1645)

Johan III van Duvenvoorde, zich later noemende Johan van (Duvenvoorde of Duivenvoorde) Wassenaer, (1576[1]27 april 1645), is een luitenant-admiraal van de Nederlandse oorlogsvloot én een adellijke en rijke Hagenaar uit de eerste helft van de 17de eeuw.

Johan van Wassenaer is de zoon van Arent VII van Duvenvoirde (Utrecht, 1528 - 1599) en Theodora van Scherpenzeel. Zijn vader behoorde tot de ondertekenaars van het Eedverbond der Edelen uit 1565 en was in 1566 samen met de "Grote Geus" Hendrik van Brederode een van de aanbieders van een Smeekschift aan landvoogdes Margaretha van Parma. Zijn ouders woonden op kasteel Duivenvoorde in Voorschoten.

Johan trouwt in 1601 met Maria van Voerst (overleden 1610) en in 1612 met Clara van Honojosa. Hij vernietigde als luitenant-admiraal in 1602 in de Slag in het Kanaal nabij Oostende een Spaanse galeienvloot onder Frederik Spinola, de broer van de Genuese opperbevelhebber van de Spaanse landstrijdkrachten Ambrogio Spinola. Deze Frederik Spinola zou nog geen zes maanden later gedood worden door de Zeeuwse admiraal Joost de Moor tijdens de Slag bij Sluis. Hij bekleedt een aantal hoge functies, waaronder lid van de Staten van Holland, hoogheemraad van het Hoogheemraadschap van Rijnland, curator van de Leidse universiteit en stadhouder en registermeester van de Lenen van Holland. In 1614 koopt hij de hoge heerlijkheid Voorschoten.

Op 50-jarige leeftijd is hij een van de rijkste Hagenaars. In 1631 laat hij Duivenvoorde moderniseren, en naar de mode van die tijd meer symmetrisch maken.