Johannes Nicolaas Voorhoeve

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dr Johannes Nicolaas Voorhoeve (Rotterdam, 25 augustus 1873 - Noordwijk aan Zee, 29 december 1948) was een Nederlandse uitgever. Hij was de zoon van Hermanus Cornelis Voorhoeve en de Duitse Sophia Katharina Hermine Linde en de grootvader van Joris Voorhoeve.

Biografie[bewerken]

De ouders van Johannes Voorhoeve verhuisden in 1876 naar Den Haag, waar Herman Voorhoeve op Dunne Bierkade 17 twee jaar eerder een uitgeverij had opgericht. Na zijn gymnasium-eindexamen ging Johannes werken bij zijn vader, die in 1901 al overleed. Hij schreef enkele boeken onder de naam Johannes.

Hij trouwde in 1902 met zijn nicht Elizabeth van Oordt (1877-1968). Op 5 juni 1910 kregen ze een zoon Johannes Hermanus Corrnelis.

De toen 28-jarige Johannes nam de uitgeverij over en gaf het zijn eigen naam, J.N. Voorhoeve. Zijn vader was ook hoofdredacteur van maandblad Bode des Heils in Christus, een bijbelstudieblad dat in 1858 door Hermans vader was opgericht, en van Geïllustreerd Weekblad Timotheüs, in 1895 door Herman opgericht. Deze functies nam Johannes ook over en na enkele jaren werd hij gezien als leider van de Nederlandse Vergadering van Gelovigen. Hij bleef hoofdredacteur van de Bode tot zijn overlijden in 1948. Zijn zoon Hans was hervormd dus de groep Vergaderingsbroeders nam de uitgave over.

De uitgeverij is ondergebracht bij J.H. Kok NV in Kampen.

Boeken[bewerken]

  • De schipbreukeling : een verhaal uit de tijd van de franse overheersing, 1892, door Johannes (zijn pseudoniem), 1ste druk bij uitgeverij D Donner, Leiden, 2de druk (1892) bij J.H. Kok NV, 3de druk (1962) en 4de druk bij De Banier
Uitgeverij J.N. Voorhoeve
  • Voorhoeve-vertaling van het Nieuwe Testament, 1917, door J.N. Voorhoeve
  • Trouw in den strijd : een verhaal uit den tijd der Fransche omwenteling, 1920
  • Drie jonge mannen, 1920
  • Het geloof bekroond
Uitgeverij J.H. Kok NV
  • Roelf Dirksz. : een verhaal uit den tijd van Leiden's beleg en ontzet in 1574, voor 1925, door Johannes
  • Henri Laroche : een verhaal uit de tijd der vervolging van de Hugenoten in Frankrijk, 1925, door Johannes
  • Rust gevonden, door Johannes

Voorhoeve schreef ook 'Gij troost mij, Beschouwingen over de Klaagliederen van Jeremia', waarvan de eerste uitgave de titel 'Hoe' droeg.

Externe links[bewerken]