Johannes de Krijgerkerk in Jakimanka

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kerk van Johannes de Krijger in Jakimanka (Moskou)
Kerk van Johannes de Krijger
Kerk van Johannes de Krijger
Plaats Moskou (Jakimanka district)
Denominatie Russisch-orthodox
Gebouwd in 1709-1713
Afbeeldingen
Kerk van Johannes de Krijger, foto Nicolay Naidenov 1882
Kerk van Johannes de Krijger, foto Nicolay Naidenov 1882
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Johannes de Krijgerkerk (Russisch: Це́рковь Свято́го Иоа́нна Во́ина на Якима́нке) is een Russisch-orthodoxe Kerk in Moskou, gelegen aan de Oelitsa Bol'shaija Jakimanka (district Jakimanka).

Bouw[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk werd gebouwd in de jaren 1709-1713 ter vervanging van een oudere kerk uit 1625. De oudere kerk was gelegen aan de oever van de Moskva in een gebied dat regelmatig werd overstroomd. Nadat een overstroming de oudere kerk had vernield, werd besloten de kerk op een hogere plaats te herbouwen. Volgens de overlevering zou de kerk naar een schets van tsaar Peter I zijn gebouwd. De omheining rond de kerk is van latere datum en dateert uit 1754-1758. In de jaren 1860 gingen de fresco's en iconostase verloren. De kerk vertegenwoordigt een mengvorm van Moskouse Barok, Oekraïense Barok en Europese invloeden.

Na de revolutie[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens het bolsjewistische bewind ontsnapte de kerk aan de massale kerksluitingen en bleef geopend voor de eredienst. Wel werden in 1922 een aantal waardevolle voorwerpen geconfisqueerd. Talrijke religieuze voorwerpen als iconen en relieken uit kerken die werden afgebroken werden naar de Johannes de Krijgerkerk overgebracht, waaronder ook uit de inmiddels weer herbouwde Kerk van de Heilige Kluizenaar Maron (Russisch: Храм Марона Пустынника в Старых Панех). In 1928 kreeg de kerk ook weer een iconostase. Deze was afkomstig uit de één jaar eerder gesloopte Kerk van de Drie Heiligen bij de Rode Poort (Russisch: Красные ворота)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]