John Balliol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
John Balliol
1240-1313
John Balliol.jpg
Koning van Schotland
Periode 12911296
Voorganger Margaretha
Opvolger Robert the Bruce
Vader John Balliol
Moeder Vrouwe Devorgilla
Dynastie Huis Balliol
John Balliol en zijn vrouw

John Balliol (?, rond 1240 of 1249/50 - in Picardië, tussen 4 maart 1313 en 4 januari 1314) was in 1290 één van de dertien kandidaten voor de Schotse kroon. Hij kreeg de steun van de clan van de Comyns. Koning Eduard I van Engeland werd door de Schotse clans aangewezen als "scheidsrechter". Hij wees Balliol aan, die daarmee min of meer een vazal werd van de Engelse koning. John Balliol regeerde van 1291 tot 1296. Hij was de zoon van John Balliol, vijfde baron van Balliol, heer van Galloway, en vrouwe van Devorgilla.

Robert the Bruce en John Balliol[bewerken]

Robert the Bruce die later als Robert I van Schotland koning zou worden, had via een grootvader familiebanden met het vroegere Schotse vorstenhuis. Hij steunde de kandidatuur van John Balliol niet. Balliols val werd ingeluid toen Edward hem vroeg om mee ten oorlog te trekken tegen Frankrijk. Hij weigerde en sloot in plaats daarvan een pact met Frankrijk en Noorwegen: de auld alliance. Robert verleende de Engelse koning steun toen hij Schotland binnen viel. Balliol werd verslagen, gedwongen af te treden en opgesloten in de Tower. De koningstekenen werden verwijderd van zijn mantel; dit leverde hem de bijnaam "Toom tabard" (lege jas) op. Na enige tijd mocht hij in Franse ballingschap gaan.

Na de dood in 1329 van Robert I probeerde Edward Balliol, zoon van John Balliol, tevergeefs koning van Schotland te worden.

Huwelijk en kinderen[bewerken]

John huwde rond 9 februari 1281 met Isabella de Warenne, dochter van John de Warenne, 6e graaf van Surrey. Haar moeder was Alice de Lusignan, dochter van Hugo X van Lusignan en Isabella van Angoulême, de jonge weduwe van koning John van Engeland, wat Isabella een nicht maakte van de daarna regerende koning Hendrik III van Engeland. Balliol was dan ook nog eens de zwager van John Comyn, die vermoord werd door Robert de Bruce in februari 1306 in Dumfries.

Het staat vast dat John en Isabella zeker 1 kind hadden:

  • Edward Balliol, de Schotse troonpredentent, huwde met Margeretha van Tarente, dochter van Filips I van Tarente - later scheidde de twee vanwege het uitblijven van kinderen.

Echter, worden er nog andere kinderen gelinkt aan dit koppel als mogelijk nageslacht:

  • Henry de Balliol, Hij werd gedood tijdens de 'Slag bij Annan' op 16 december 1332, zonder nageslacht.
  • Agnes (of Maud of Anne) Balliol de gehuwd was met Bryan FitzAlan, heer Fitzalan, en later baron van Bedale. Ze waren ouders van Agnes Fitzalan, die met Sir Gilbert Stapleton (1291-1324) huwde.
  • Margretha Balliol, stierf ongehuwd.

Referenties & bibliografie[bewerken]

  • Beam, Amanda (2008), The Balliol Dynasty, 1210-1364. Edinburgh: John Donald.
  • Rymer, Thomas, Foedera Conventiones, Literea et cuiuscunque generis Acta Publica inter Reges Angliae. London 1745. (Latin)

Dit artikel of een eerdere versie ervan is (gedeeltelijk) vertaald vanaf de Engelstalige Wikipedia, die onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.