John Barnes (warenhuis)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
John Barnes and Co. Ltd.
Het oude John Barnes warenhuis, Finchley Road, London NW3, nu Waitrose
Rechtsvorm Limited (Besloten Vennootschap)
Oprichting 1900
Opheffing januari 1981
Oorzaak einde Bedrijfsbeëindiging
Oprichter(s) John Barnes en 5 partners
Eigenaar John Lewis Partnership (bij opheffing)
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Hoofdkantoor Londen
Werknemers 253 (bij opheffing)
Sector Detailhandel
Industrie Warenhuis
Portaal  Portaalicoon   Economie

John Barnes was een warenhuis aan de Finchley Road in Noordwest-Londen. Het gebouw huisvest nu een supermarkt van Waitrose & Partners en appartementen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1898 wilden zes detailhandelaren onder het voorzitterschap van John Barnes, die directeur was van Barkers of Kensington, een warenhuis openen.[1] Maar voordat de winkel opende kwam John Barnes om bij een scheepvaartongeval voor de kust van Guernsey in 1899.

In 1900 openden de overgebleven oprichters hun winkel op Finchley Road onder de naam van hun omgekomen voorzitter. Het warenhuis besloeg 14 winkels en verschillende huizen en omvatte een centrale personenlift. De winkel had vier verdiepingen en bood werk aan meer dan 400 medewerkers.[1] De winkel had in het eerste jaar een omzet van £ 125.000, maar maakte pas winst in 1905.[2]

In 1926 werd het bedrijf gekocht door de nieuw gevormde Selfridge Provincial Stores-groep. Na de aankoop werd de bedrijfsvoering gemoderniseerd.[2] Dit was zo succesvol dat de winkel in 1935 naar een ontwerp van architect T.P. Bennett in een voor die tijd moderne stijl kon worden verbouwd.[3] De nieuwe winkel besloeg drie van de acht verdiepingen, op de vijf erboven kwamen 96 appartementen. Het gebouw staat bekend als St John's Court.[2]

Door het uiteenvallen van de Selfridge Provincial Store-groep in 1940 werd John Barnes onderdeel van het John Lewis Partnership. Het bedrijf floreerde na de Tweede Wereldoorlog, het was een van de weinige bedrijven dat niet getroffen was door een Duitse bombardement. Het warenhuis werd steeds meer afhankelijk van de Food Hall om winstgevend te blijven. Na de opening van het Brent Cross- winkelcentrum in 1976 met daarin een John Lewis-warenhuis zorgde voor verdere achteruitgang.[4] In januari 1981 werd de zaak gesloten waarbij 253 medewerkers hun baan verloren. Op 2 februari 1981 heropende de winkel op uitsluitend de begane grond als Waitrose John Barnes.[5] De kelder werd een parkeergarage voor klanten.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]