Naar inhoud springen

John Connally

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Bitbotje (overleg | bijdragen) op 5 mrt 2018 om 19:18. (top: dubbel woord, replaced: werd werd → werd met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
John Connally
John Bowden Connally
John Bowden Connally
Geboren 27 februari 1917
Floresville (Texas)
Overleden 15 juni 1993
Houston (Texas)
Politieke partij Democratische Partij
(1946-1973)
Republikeinse Partij
(vanaf 1973)
Partner Nellie Connally (1940-1993)
Beroep Politicus
Advocaat
Ondernemer
Religie Methodisme
Handtekening Handtekening
61e minister van Financiën
Aangetreden 11 februari 1971
Einde termijn 12 juni 1972
President Richard Nixon
Voorganger David Matthew Kennedy
Opvolger George Shultz
39e gouverneur van Texas
Aangetreden 15 januari 1963
Einde termijn 21 januari 1969
Voorganger John Sununu
Opvolger Steve Merrill
55e minister van de Marine
Aangetreden 25 januari 1961
Einde termijn 20 december 1961
President John F. Kennedy
Voorganger William Franke
Opvolger Fred Korth
Portaal  Portaalicoon   Politiek

John Bowden Connally (Floresville (Texas), 27 februari 1917 - Houston (Texas), 15 juni 1993) was een Amerikaans politicus van de Democratische Partij en later de Republikeinse Partij. Hij was de minister van de Marine in 1961 onder president John F. Kennedy. In 1963 werd hij gekozen als de 39e gouverneur van Texas. Conally presenteerde zich tijdens de campagne als conservatief Democraat en won de verkiezingen. Hij werd nog twee keer herkozen. Na zijn gouverneurschap werd Connally in 1971, toen nog lid van de Democratische Partij, door president Richard Nixon benoemd tot minister van Financiën. In 1973 stapte Connally over naar de Republikeinse Partij. Hij deed in 1980 een vergeefse gooi naar de Republikeinse kandidatuur voor het presidentschap.

Conally studeerde rechten in Texas en diende tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Amerikaanse marine. Na de oorlog vestigde hij zich als advocaat. Al snel werd hij de assistent van Lyndon B. Johnson, die toen Democratisch lid was het Huis van Afgevaardigden. Hij was campagneleider van Johnson toen deze zich in 1948 verkiesbaar stelde voor de Senaat.

In 1960 leidde hij de campagne die Johnson de Democratische nominatie voor het presidentschap zou moeten opleveren. Die nominatie ging evenwel naar Kennedy, die Johnson vroeg zijn vicepresidentskandidaat te zijn. Nadat Kennedy de verkiezingen had gewonnen, werd Conally op voorspraak van Johnson benoemd tot minister van de Marine in de regering van Kennedy.

Gouverneur Connally in de limousine te Dallas (Texas) op 22 november 1963 achter hem zit president Kennedy.
De weg die de "Magic Bullet" afgelegd zou hebben.

Tijdens de rijtoer van president John F. Kennedy zat de gouverneur voor in diens auto. Bij de moordaanslag raakte hijzelf ook ernstig gewond. Een kogel kwam via zijn schouder eerst in zijn pols en daarna in zijn dijbeen terecht. Dit was de tweede kogel die werd afgevuurd, bijna vijf seconden voordat het fatale schot Kennedy raakte. De tweede kogel staat ook bekend als de Magic Bullet omdat deze voordat hij Conally raakte eerst door de nek van president Kennendy zou zijn gegaan, om via zijn hals uit te komen bij de schouder van Conally, waar die daarna het bovenbeschreven traject zou hebben afgelegd. Dit werd lange tijd voor onmogelijk gehouden en speelde een rol in speculaties over de toedracht tot de moord. Volgens een recent gemaakte computeranimatie behoort de single bullet-theorie wel degelijk tot de mogelijkheden: deze kogel zou dan van achter en boven Kennedy zijn afgevuurd.

In 1986 moest Connally een faillissement aanvragen na een groot aantal zakelijke verliezen. In 1990 was hij een van de twee Amerikanen die met Saddam Hoessein onderhandelden over de vrijlating van Amerikaanse gijzelaars.