John de Vries

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Volvo 480
DAF 95
De Oudsten Alliance

John de Vries ontwierp op de stylingafdeling van Volvo Car de Volvo 480, als opvolger van de beroemde Volvo P1800. In concurrentie met de designafdeling van Volvo-Zweden en de Studio van Bertone was het zijn ontwerp dat uiteindelijk werd uitgekozen. In maart 1986 werd de auto aan het publiek gepresenteerd op de autotentoonstelling in Genève.

Na zijn Volvo-tijd werd hij hoofd-stylist bij Daf-Trucks. Daar ontwierp hij de DAF 95, die geïntroduceerd werd op de IAA van 1987, en in 1988 werd uitgeroepen tot Truck of The Year.

Voor Den Oudsten ontwierp hij de Alliance. De Alliance was zeer succesvol in Nederland, en wordt ook nog steeds veel ingezet. De eerste Alliance die gebouwd is , de blauwe koninklijke bus, de AA81, werd in 2007 geschonken aan het DAF Museum in Eindhoven. In 2017 werd door het Haags Bus Museum een boek uitgegeven over de geschiedenis van de Alliance, in dit boek zijn een aantal bladzijden in gewijd aan John de Vries en zijn ontwerpen voor Den Oudsten. Het boek is te vinden onder ISBN: 978 90 822 3981 2.

Later werkte hij als freelancer en hield zich bezig met een breed werkterrein, onder andere ook met het ontwerpen van boten. Zo maakte hij als freelancer ook deel uit van het Duvedec-ontwerpteam voor het ontwerpen van de Phileas.