Naar inhoud springen

Jon Finch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jon Finch
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam John Nicholas Finch
Geboren Caterham, Surrey (Engeland), 2 maart 1942
Overleden circa december 2012
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Jon Finch (Caterham, Surrey, Engeland, 2 maart 1942 - circa december 2012[1]) was een Engels acteur.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Finch speelde onder meer de hoofdrol in de Alfred Hitchcock-thriller Frenzy.

Ook was hij gecast voor de rol van Cain in Aliens, maar viel al op de eerste filmdag uit vanwege een zware diabetes-aanval.

De volgende quote is erg typerend voor Finch: I never wanted to be a big star. I usually do one film a year, so I always have enough money to enjoy myself and keep myself out of the public eye. It's a very pleasant life, not one of great ambition.

De donkerharige, knappe Jon Finch was de zoon van een bankier. Zijn eerste toneelrol speelde hij op 13-jarige leeftijd op de lagere school. Nadat hij ervaring had opgedaan bij een amateur-toneelgroep, maakte hij een korte periode deel uit van een groep folkzangers. Op 18-jarige leeftijd verliet hij die groep plotseling, want hij moest in militaire dienst. Hij diende in een parachute-regiment.

Een paar jaar later ging hij weer acteren en hield zich veel bezig met het klassiek theater. Hij speelde in meer dan 50 stukken, terwijl hij in verscheidene rondreizende theatergroepen zat. Soms functioneerde hij dan als manager of assistent-regisseur.

Zijn debuut op de Britse televisie was in 1967. Kort daarna speelde hij enkele bijrollen in Hammer Studio-producties. In 1971 speelde hij de hoofdrol in de Roman Polanski-film The Tragedy of Macbeth. Begin jaren 70 speelde hij veelal in nogal duistere films. Ook zijn optreden in Frenzy mag hiertoe gerekend worden.

Later was hij vaak te zien in voor de televisie bewerkte toneelstukken van Shakespeare. In de jaren 80 werd hij veel gecast in horrorrollen, maar Finch zal altijd een acteur blijven met een zekere klasse, intelligentie en een natuurlijke charme.

Finch' lichaam werd op 28 december 2012 in zijn flat in het Engelse Hastings gevonden nadat familie ongerust werd. Hij werd 70 jaar oud.[1]

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]