Jonny & the Jazzuits

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jonny & The Jazzuits
Jonny & Jazzuits Tom en Pierre tijdens een Jazzy Living Room Session
Jonny & Jazzuits Tom en Pierre tijdens een Jazzy Living Room Session
Achtergrondinformatie
Jaren actief 2011 - heden
Oorsprong Nederland / Groot-Brittannië
Leden
Zanger, saxofonist, klarinettist Jonny Boston
Pianist Jan-Willem van Delft (2011, 2020 – heden)
Drummer Tom Nieuwenhuijse
Bassist Pierre Dunker (2016 – heden)
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Jonny & The Jazzuits is een Nederlandse gospeljazzband, opgericht in 2011 door de Britse saxofonist, klarinettist en zanger Jonny Boston. De viermansformatie mixt oude spirituals en gospel met jazzmuziek en schrijft ook eigen composities.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Jonathan 'Jonny' Simon Boston (Suffolk, 21 maart 1971), groeide op in Engeland. Al vroeg kwam hij in aanraking met jazz. Op 15-jarige leeftijd debuteerde hij als saxofonist in het Bahrein Jazz quartet. In de jaren '90 speelde hij, mede door een opgemerkt optreden in de Londense Metro, met diverse jazzbands en muzikanten. Jonny Boston toerde met Phil Mason en Max Collie Rhythm Aces en speelde samen met Georgie Fame en Jamie Cullum. [1]

In 2008 vertrok Boston naar Nederland. Daar kwam hij in aanraking met Crossroads, een kerk in Amsterdam, en hij gaf daar zijn leven aan Jezus Christus. Hoewel hij zelf twijfelde of hij niet terug moest naar Engeland, overtuigden de mensen om hem heen dat hij moest blijven . In 2010 vestigde hij zich in Nederland. [2] Een jaar later, in 2011, richtte hij Jonny & The Jazzuits op, samen met drummer Tom Nieuwenhuijse, pianist Jan-Willem van Delft en bassist Laurens Knoop. Na een half jaar moest Jan-Willem van Delft afhaken vanwege te grote drukte. Mark van der Feen werd vervolgens de nieuwe pianist. Omdat Van der Feen in 2020 na 9 jaar in de band zelf moest stoppen vanwege grote drukte, is Van Delft sinds 2020 wederom de pianist van de band.

Jonny & the Jazzuits brachten twee albums uit. Hun eerste album 'Psalms, Hymns & Spiritual Songs' kwam uit in maart 2015, en kreeg een nominatie bij de Zilveren Duif Awards. Hierop speelde bassist Maurits den Hollander mee, omdat Laurens Knoop in 2014 de band had verlaten.

Twee jaar later namen ze samen met producer Rob Vermeulen het album 'Temporary Accommodation' op, waarin ze opnieuw oude gospelsongs vermengden met jazz. De titeltrack is een eigen compositie van Jonny Boston. Ondertussen was Pierre Dunker de vaste bassist geworden, nadat Maurits den Hollander in 2016 was gestopt.

Jonny & the Jazzuits speelden in de afgelopen jaren onder andere in cafés, kerken en op bruiloften. Ook waren ze te horen op verschillende festivals en poppodia, zoals op het Breda Jazz Festival, Jazz in Duketown en Panama Amsterdam.

In mei 2020 verwacht de band een nieuw Live-album uit te brengen.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

  • Psalms, Hymns & Spiritual Songs (2015)
  • Temporary Accommodation (2017)

Groot Nieuws Radio Top 1008[bewerken | brontekst bewerken]

Nummers met noteringen in de Groot Nieuws Radio Top 1008
Lied ’11 ’12 ’13 ’14 ’15 ’16 ’17 ’18 ’19
I Will Worship You * * * * * * 505 916 658
No Longer Slaves * * * * * * 671 518 202
This Is Amazing Grace * * * * * * - 158 361


*: lied was in dit jaar nog niet uitgebracht