Joodse begraafplaats (Deurne)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joodse begraafplaats Deurne
Joodse begraafplaats
Huidige straat Helmondseweg
Huidige eigenaar NIK
Jaar van stichting 1945/ 1994
Aantal grafstenen 1
Toegankelijkheid Tijdens openingsuren
Portaal  Portaalicoon   Jodendom

In Deurne bevindt zich een Joodse begraafplaats met één graf op een bijzondere plaats, namelijk op een begraafplaats. In 1994 werd het graf officieel aangewezen als Joodse begraafplaats. Daarbij werd het religieus gescheiden van de protestantse begraafplaats, dat het aan alle kanten omgeeft.

Het is het graf van Erwin Michael Joseph (23 september 1925 - 16 september 1942). Deze Joodse jongeman was 16 jaar toen hij in 1942 door mensensmokkelaars werd meegenomen naar een onderduikadres. In plaats van hem naar dit adres te brengen, sloegen de smokkelaars hem dood met een hamer en begroeven hem.

Een kleine drie jaar later, op 23 juni 1945, wees een van de moordenaars het graf aan en werd het lichaam herbegraven in Deurne. Toen men in 1994 ontdekte dat het om een Joodse jongen ging, kocht een rabbijn zijn graf en werd er een nieuwe grafsteen geplaatst.

Merk op dat er vóór de overlijdensdatum een Latijns kruisje staat. Dit is eigenlijk een christelijk symbool. Het grafschrift op de deksteen luidt: Jewish refugee from nazism murdered by men promising safety. His parents survived. Hidden by local citizens.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]