Joodse begraafplaatsen (Arnhem)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joodse begraafplaats "de Zandbergen"
Huidige straat Onderlangs
Huidige eigenaar NIK
Jaar van stichting 1827
Aantal grafstenen 5
Toegankelijkheid per pad bereikbaar en zichtbaar, maar omheind en niet betreedbaar
Portaal  Portaalicoon   Jodendom
Joodse begraafplaats "Moscowa"
Huidige straat Waterbergseweg
Huidige eigenaar NIK
Jaar van stichting 1864
Aantal grafstenen ca. 1000
Portaal  Portaalicoon   Jodendom
Voormalige Joodse begraafplaats "De Valk"

Arnhem kende in de loop der jaren vier Joodse begraafplaatsen. Thans is alleen nog de algemene begraafplaats Moscowa in gebruik, waar een Joods gedeelte is aangelegd.

Aanvankelijke begroeven de Arnhemse Joden hun doden in Huissen en Wageningen. Met de aanleg van een eigen begraafplaats, net buiten de stad, kwam hieraan een einde. Op deze begraafplaats de Zandbergen, werd begraven van 1755 tot 1827. Deze begraafplaats bestaat thans nog en bevindt zich in de nabijheid van het Gemeentemuseum. De meest bekende steen is die van Nathan de Bruin, die te Arnhem werd geboren en er ook stierf. Hij was getrouwd met Jetje Hijman van Minden. Hij overleed op 29 december 1827 om 10.00 uur in zijn huis in de Oeverstraat op 85-jarige leeftijd. En hoewel al op 25 april 1827 bij raadsbesluit grond was aangewezen voor een nieuw kerkhof, De Valk, werd Nathan nog op de oude plek begraven, waar zijn graf tot op de dag van vandaag te zien is.

Tussen 1827 en 1858 was begraafplaats De Valk aan de Utrechtseweg in gebruik. Het particuliere kerkhof tussen Bellevue en Brugstraat behoorde toe aan de familie Prins. Deze dodenakker werd in 1866 geruimd. De resten werden overgebracht naar Moscowa.

In de periode van 1858 tot 1866 was een begraafplaats in gebruik aan het huidige Talmaplein (vroeger: Onder de Linden), deze werd in 1985 geruimd.

Het Joodse gedeelte van begraafplaats Moscowa werd in aangelegd in 1864. Het zou echter nog tot 1876 duren voordat de eerste begrafenis plaatsvond. Deze begraafplaats is nog steeds in gebruik.

Arnhem heeft anno 2009 een Liberaal Joodse gemeente.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]