Joop Alssema

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Joop Alssema
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Naam Johannes Derk Alssema
Geboren 21 mei 1949
Partij GPV, ChristenUnie
Politieke functies
1986-1997 Gemeenteraad Aduard/Zuidhorn
1994-1997 Wethouder Zuidhorn
1995-1997 Provinciale Staten Groningen
1997-2001 Burgemeester Ten Boer
2001-heden Burgemeester Staphorst
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Johannes Derk (Joop) Alssema (Groningen, 21 mei 1949) is een Nederlandse politicus voor de ChristenUnie.

Alssema groeit op op een boerderij in Doezum. Na de ambachtsschool komt hij in 1967 in dienst van een timmermansbedrijf. Uiteindelijk brengt hij het tot bedrijfsleider van deze in de loop der jaren stevig gegroeide onderneming.

Naast zijn werk doet hij een economische studie en krijgt daardoor oog voor de impact van de overheid op het bedrijfsleven. Omdat hij deze overheidsregels als een sta in de weg beschouwt voor het private ondernemerschap besluit hij de politiek in te gaan om te proberen hier verandering in aan te brengen.

Hij was reeds lid van en intern actief voor het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV) en neemt voor deze vrijgemaakt-gereformeerde politieke partij in 1986 zitting in de gemeenteraad van Aduard. In 1990 gaat deze gemeente op in de gemeente Zuidhorn en wordt Alssema raadslid van Zuidhorn, in 1994 gevolgd door het wethouderschap. In 1995 wordt hij eveneens lid van de Provinciale Staten van Groningen.

Het wethouderschap is voor hem geen fulltime baan, gedeeltelijk is hij ook bedrijfsleider bij het eerder genoemde timmerbedrijf. Deze zware combinatie wordt hem te veel, reden waarom hij een keuze maakt alleen in de politiek verder te gaan en solliciteert daarom naar de burgemeesterspost van Ten Boer. Op 1 september 1997 wordt hij in deze gemeente geïnstalleerd. Een van de zaken waarmee hij als burgemeester te maken krijgt, is de tijdelijke vestiging (voor vijf jaar) van een asielzoekerscentrum.

Sinds 1 september 2001 is hij burgemeester van de gemeente Staphorst. Tegen het einde van 2006 vraagt hij de Staphorstse jeugd geen vuurwerk en carbid op oudejaarsdag af te steken omdat deze dag in dat jaar op een zondag valt en men in deze streng reformatorische plaats zeer hecht aan de zondagsheiliging.

Naast zijn burgemeesterschap is Alssema lid van het dagelijks bestuur alsook politiek-secretaris van de ChristenUnie.

Persoonlijk[bewerken]

Joop Alssema is gehuwd en heeft drie kinderen. Kerkelijk behoort hij tot de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt.

Voorganger:
H. Blok
Burgemeester van Ten Boer
1997 - 2001
Opvolger:
J. van Dijk
Voorganger:
M.M. Markusse (wnd)
Burgemeester van Staphorst
2001 - heden
Opvolger:
-