Joost (internet)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Joost
Joost (internet)
Licentie freeware
Website www.joost.com
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Joost (spreek uit als Juiced) was de naam van een internetdienst met het doel allerlei tv-programma's op een legale manier aan te bieden. Joost was een project van de Zweed Niklas Zennström en de Deen Janus Friis, tevens de ontwikkelaars van het muziekruilprogramma Kazaa en internetbelbedrijf Skype. Het bedrijf staakte in 2012 alle activiteiten.

Joost maakte gebruik van Peer-to-peer techniek. De bedoeling is om met deze techniek een beeldkwaliteit te krijgen vergelijkbaar met normale televisie. De ontwikkeling van de software gebeurde op verschillende plaatsen ter wereld, onder andere New York, Londen, Leiden en Toulouse. De Joost software was beschikbaar voor Windows en OSX.

Joost is begin 2006 gestart onder de naam The Venice Project en vestigde zich in Leiden. Leiden werd gekozen omdat een van de mede-oprichters, technisch directeur Dirk-Willem van Gulik hier woonde, het gunstige leef- en belastingklimaat en de korte vliegtijd naar onder andere Londen.

In 2009 werd bekend dat Joost zijn businessmodel van peer-to-peer verspreiding van video heeft gestaakt. Ook heeft het bedrijf zich teruggetrokken uit Leiden, om verder alleen nog uit Londen en New York te werken.[1]

Zie ook[bewerken]