Jovenel Moïse

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Jovenel Moise.jpg

Jovenel Moïse (Trou-du-Nord, 26 juni 1968) is een Haïtiaans politicus. Sinds februari 2017 is hij in functie als president van Haïti, nadat hij in november 2016 de nationale verkiezingen won.

In juni 2019 werden in heel Haïti protestdemonstraties gehouden tegen de corruptie onder het bewind van Moïse. Tienduizenden mensen gingen de straat op en bij ongeregeldheden kwamen twee betogers om. Het aftreden van Moïse werd geëist. De Rooms-katholieke bisschoppen van het land stelden zich achter de demonstranten. In een brief schreven zij dat de corruptie in het land is uitgegroeid tot "georganiseerd bedrog". Zij vroegen de regering te luisteren naar het volk [1]. Jovenel Moïse (geboren op 26 juni 1968) is ondernemer en politicus en fungeert als de 42e president van Haïti. De definitieve officiële resultaten hadden hem getoond als de winnaar van de verkiezingen van november 2016. In 2019 werden politieke onrust en oproepen tot zijn ontslag een crisis.

Vroege leven en opleiding Jovenel Moïse werd geboren in Trou-du-Nord, Nord-Est op 26 juni 1968. In juli 1974 verhuisde zijn familie naar Port-au-Prince, waar hij zijn primaire studies aan de Ecole Nationale Don Durélin voortzette en opvolgde met zijn secundaire studies eerst aan het Lycée Toussaint Louverture en daarna aan het Centre Culturel du Collège Canado-Haïtien. Later studeerde hij geografie en politicologie aan de Faculté des Sciences de l'Education de l'Université Quisqueya en ondanks een geplande toekomst als opvoeder, koos hij in plaats daarvan voor ondernemerschap.

In 1996 trouwde hij met zijn klasgenoot Martine Marie Etienne Joseph. In datzelfde jaar verlieten ze de hoofdstad en vestigden zich in Port-de-Paix om plattelandsgebieden te ontwikkelen.

Zakelijke carrière Met weinig investeringskapitaal lanceerde Moïse zijn eerste bedrijf in Port-de-Paix, JOMAR Auto Parts, dat nog steeds in gebruik is. In datzelfde jaar begon hij met de ontwikkeling van een landbouwproject voor de biologische bananenteelt van een plantage die zich uitstrekt tot meer dan 25 hectare grond in het noordwesten.

In 2001 werkte Moïse samen met Culligan om een drinkwaterfabriek te starten voor distributie naar de regio's Noord-Ouest en Noordoost.

In 2004 werd Moïse lid van de Kamer van Koophandel en Industrie van het Noordwesten (CCINO). Kort daarna werd hij tot president van CCINO gekozen. Later werd hij secretaris-generaal van de Kamer van Koophandel en Industrie van Haïti (CCIH), waar hij hielp bij de integratie en eerlijke vertegenwoordiging van de regionale Kamers van Koophandel binnen de nationale organisatie.

In 2008 hielp hij Compagnie Haïtienne d'Energie S.A. (COMPHENER S.A.) oprichten, een regionaal elektrisch bedrijf dat zonne- en windenergie naar 10 gemeenten in Nord-Ouest wil brengen.

In 2012 richtte hij AGRITRANS SA op, introduceerde het landbouwproject NOURRIBIO in Trou du Nord en hielp hij bij het creëren van de eerste agrarische vrijhandelszone van Haïti, een bananenplantage van 2500 hectare in Nord-Est. Met dit project was Moïse in staat om met succes onontwikkeld land te cultiveren tot een weelderig, geïntegreerd en duurzaam project dat een model is voor de ontwikkeling van de agrarische sector van Haïti. Door dit project kon Haïti voor het eerst sinds 1954 biologische bananen naar Duitsland exporteren. Dit leidde hem tot de bijnaam Nèg Bannann (Banana Man) en tot meer dan een dozijn landbouwprojecten die bijna 3.000 directe banen en 10.000 indirecte banen creëerden banen. [nodig citaat]

Politieke carriere In 2015 heeft president Michel Martelly Moïse aangewezen als de presidentiële kandidaat van de politieke partij die Martelly heeft opgericht, de Haïtiaanse Tèt Kale-partij (PHTK).

In zijn campagne promootte Moïse bio-ecologische landbouw als een economische motor voor Haïti, waarvan de bevolking meer dan 50% landelijk is. Hij sprak ook zijn steun uit voor het beleid van Martelly: universeel onderwijs en gezondheidszorg, energiehervorming, rechtsstaat, het scheppen van duurzame banen, milieubescherming en de ontwikkeling van Haïti als bestemming voor ecotoerisme en agrotoerisme.

Moïse ontving 32,8% van de stemmen in de eerste ronde van de verkiezingen van 2015 op 15 oktober 2015 en kwalificeerde zich voor een tweede ronde met de tweede plaats finale, Jude Célestin. Uit een poll van de Haïti Sentinel bleek echter dat Moïse slechts 6% van de stemmen kreeg en veel waarnemers noemden de resultaten frauduleus. Duizenden mensen gingen de straat op in gewelddadig protest en dwongen het uitstel van de verkiezingsuitslag.

Op 27 november 2016 zeiden verkiezingsfunctionarissen dat Moïse de verkiezingen van 2016 in de eerste ronde had gewonnen op basis van voorlopige resultaten, met een geschatte opkomst van 21%.

Sjabloon:Politiek

  1. Bisschoppen Haïti steunen protestacties, Gerhard Wilts, Nederlands Dagblad, 12 juni 2019, blz.7