Julia Mamaea

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Julia Mamaea
(222-235)
Augusta
Portret van Julia Mamaea op een Romeinse sestertius
Geboortedatum na 180
Sterfdatum 235
Tijdvak Severische dynastie
Naam bij geboorte Julia Avita Mamaea
Naam als Augusta Julia Avita Mamaea Augusta
Kortweg Julia Mamaea
Persoonlijke gegevens
Dochter van Julia Maesa en Gaius Julius Avitus Alexianus
Moeder van Severus Alexander
Gehuwd met Marcus Julius Gessius Marcianus (II)
Zus van Julia Soaemias
Nicht van Caracalla
Geta
Septimius Severus
Julia Domna
Lijst van Romeinse keizers
Portaal  Portaalicoon   Romeinse Rijk

Julia Avita Mamaea was Romeins keizerin van 222 tot 235. Zij was de moeder van Severus Alexander. In feite was zij degene die het keizerrijk bestuurde toen haar zoon aan de macht was.

Als weduwe hertrouwde Julia Mamaea met Marcus Julius Gessius Marcianus. Severus Alexander was een van de kinderen geboren uit dat huwelijk.

In 221, toen de jonge Elagabalus aan de macht was, stonden de zaken er slecht voor. Elagabalus was er openlijk op uit zijn neef Severus Alexander te vermoorden. In het begin van 222 zag Julia Mamaea kans om in een complot met haar moeder Julia Maesa Elagabalus en zijn moeder Julia Soaemias door de pretoriaanse garde te laten vermoorden.

Op 13 maart 222, de dag dat haar zoon keizer van Rome werd, kreeg zij de titel Augusta, en zij zou gedurende de daarop volgende dertien jaar de machtigste persoon zijn in het keizerrijk.

In 225 arrangeerde zij het huwelijk tussen haar zoon en Orbiana, die de titel Augusta erfde van Mamaea's moeder Maesa die kort daarvoor was overleden. Binnen twee jaar ontbond zij dit huwelijk weer, niet alleen omdat haar invloed op haar zoon erdoor verminderd werd, maar vooral omdat Orbiana's vader ervan werd verdacht tegen haar samen te zweren met de pretoriaanse garde. Orbiana leverde uiteraard haar titel weer in en werd verbannen naar Noord-Afrika en haar vader werd terechtgesteld.

Mamaea was vanaf dat moment niet alleen de enige Augusta in het keizerrijk, maar eiste ook allerlei extra titels: Mater Augusti et castrorum et senatus et patriae (moeder des keizers en der legerkampen en van de senaat en des vaderlands) en uiteindelijk zelfs Mater universi generis humani (moeder van het gehele menselijke geslacht).

De dominantie van een vrouw in combinatie met de zwakheid van de keizer werd vooral in militaire kringen niet gewaardeerd. Op de terugweg van een zwakke veldtocht tegen de Alemannen in het voorjaar van 235 kwamen soldaten in opstand en, terwijl Julia Mamaea haar 26-jarige zoon - die haar vervloekte voor alle ellende die hen overkwam - in haar armen klemde, werden zij beiden gedood.