Julius Erving

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Julius Erving
Erving Lipofsky.jpg
Persoonlijke informatie
Volledige naam Julius Winfield Erving II
Bijnaam Dr. J
Geboortedatum 22 februari 1950
Geboorteplaats Nassau County, New York, Verenigde Staten
Lengte 201 cm
Gewicht 95 kg
Clubinformatie
Positie Small forward
Professionele clubs
Seizoen
1971-1973
1973–1976
1976–1987
Club
Virginia Squires
New York Nets
Philadelphia 76ers
Portaal  Portaalicoon   Basketbal

Julius Winfield Erving II (Nassau County (New York), 22 februari 1950), algemeen bekend onder de bijnaam Dr. J, is een voormalig Amerikaanse basketbalspeler. Erving heeft bijgedragen met het creëren van de moderne stijl van basketbal. Springen en spelen boven de rand van de basket werd een steeds belangrijker onderdeel van het spel.

Erving was de meest bekende speler in de American Basketball Association (ABA) wanneer het samenging met de NBA in 1976. Hij won drie kampioenschappen en vier Most Valuable Player Awards. Hij heeft drie keer de meeste punten behaald in de competitie. Dat deed hij tijdens het spelen met de ABA's Virginia Squires en New York Nets en de NBA's Philadelphia 76ers. Hij is de vijfde hoogste scorer in de professionele basketbal geschiedenis. Hij scoorde 30.026 punten (NBA en ABA gecombineerd). Hij was de enige speler die tot meest waardevolle speler is gestemd in zowel de ABA als de NBA. Erving werd genoemd in de lijst van 50 beste NBA-spelers aller tijden. In 1993 werd hij toegevoegd aan de Basketball Hall of Fame.

Velen vinden dat Erving een van de beste basketballers ooit is. Hij was bekend om het dunken vanaf de vrije worp lijn. Hij was een van de beste dunkers aller tijden. Zijn bekendste dunk was de "slam" dunk. Sindsdien is deze beweging uitgegroeid tot een vast begrip in basketbal en wordt door de meesten gezien als een fundamenteel onderdeel van het spel. Hij wordt ook gecrediteerd met het maken van de "cross-over" dribble en de "no look" pass als een deel van het spel.