Naar inhoud springen

Julius Yeshu Çiçek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door MixedButHumann (overleg | bijdragen) op 21 apr 2020 om 20:34. (+ Categorie)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Julius Yeshu Çiçek
ܡܪܝ ܝܘܠܝܘܣ ܝܫܘܥ ܔܝܓܟ
Mor Julius Yeshu Çiçek (rechts) in 1985 op de 70e verjaardag van de Duitse theoloog en hoogleraar Kurt Aland
Aartsbisschop van de
Syrisch-Orthodoxe Kerk van Antiochië
Echte naam Isa Çiçek, ܥܝܣܐ ܔܝܔܟ
Geboortedatum 25 maart 1942
Overlijdensdatum 29 oktober 2005
Kerkelijke carrière
1979-2005 Aartsbisschop in Midden-Europa
Successie
Voorganger n.v.t.
Opvolger Polycarpus Augin Aydin
Severius Hazail Saume
Dionysius Isa Gürbüz
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Mor Julius Yeshu Çiçek (Tur Abdin, 25 maart 1942 - Düsseldorf, 29 oktober 2005) was de eerste aartsbisschop van de Syrisch-Orthodoxe Kerk van Antiochië in Midden-Europa.

Onder zijn leiding vanaf 1979 heeft hij ongeveer 51 kerken en drie kloosters in zijn aartsbisdom in Europa geopend. De aartsbisschop had veel liefde voor de Syrische literatuur. Zijn zetel was in het klooster St. Ephrem de Syriër in het dorp Glane, in de Nederlandse gemeente Losser. Van daaruit heeft hij meer dan 120 boeken, onder andere in het Syrisch, gepubliceerd. Op 30 september 1988 woonde Mgr. Çiçek de Nederlandse viering van het 1000-jarig bestaan van de Russisch-Orthodoxe Kerk (te Zwolle) bij in aanwezigheid van toen nog H.M. Koningin Beatrix.

Hij overleed op 63-jarige leeftijd in Düsseldorf tijdens zijn reis van Glane naar Zwitserland, waar hij een congres zou bijwonen. Op 5 november 2005 werd hij na een uitvaartmis in de Mariakerk bijgezet in het mausoleum van het St. Ephrem-klooster te Glane. Zoals gebruikelijk bij de Syrisch-Orthodoxe Kerk werd zijn lichaam rondgedragen door de menigte op een stoel met een bisschopsstaf en een kruis in zijn handen.

Çiçek is de enige persoon, op de Nederlandse koninklijke familie na, die mocht worden bijgezet in plaats van te worden begraven.

Na zijn dood werd het aartsbisdom verdeeld in de aartsbisdommen Nederland, België/Frankrijk/Luxemburg en Zwitserland/Oostenrijk. Als hoofd van elk aartsbisdom waren in 2015 respectievelijk aangesteld:

Zie ook

Externe link

Zie de categorie Julius Yeshu Cicek van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Voorganger:
n.v.t.
Syrisch-orthodoxe aartsbisschop in Midden-Europa
1979-2005
Opvolger:
Polycarpus Augin Aydin
Severius Hazail Saume
Dionysius Isa Gürbüz