KFC Gerda Sint-Niklaas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gerda Sint-Niklaas
Naam Koninklijke Football Club Gerda Sint-Niklaas
Stamnummer 3077
Opgericht 1938
1941 (KBVB)
Opgeheven 2002
Plaats Sint-Niklaas
Competitie 3de Prov. Oost-Vlaanderen
Tenue ontbreekt
Geldig voor 2001/02
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

KFC Gerda Sint-Niklaas was een Belgische voetbalclub uit Sint-Niklaas. De club was aangesloten bij de KBVB met stamnummer 3077. De club speelde in haar bestaan enkele jaren in de nationale reeksen.

Geschiedenis[bewerken]

Sinds de jaren 20 speelden in de stad Sint-Niklaas al de voetbalclubs Sint-Niklaassche SK en Excelsior AC Sint-Niklaas, op het eind van de jaren 30 beide actief in de nationale reeksen. Rond 1938 werd in de stad ook FC Gerda Sint-Niklaas opgericht, dat zich in 1941 aansloot bij de Belgische Voetbalbond. Men bleef er verschillende jaren in de provinciale reeksen spelen.

Gerda Sint-Niklaas kon opklimmen in de provinciale reeksen en promoveerde in 1963 voor het eerst naar de nationale bevorderingsreeksen of Vierde Klasse. Men kende er een sterk debuutseizoen en Gerda eindigde op een derde plaats. Dit resultaat kon men de volgende jaren niet meer herhalen. Het tweede seizoen eindigde men nog in de middenmoot, maar in het derde seizoen strandde men op een voorlaatste plaats. Na drie jaar nationaal voetbal zakte Gerda Sint-Niklaas weer naar de provinciale reeksen.

De club kon niet meer terugkeren en bleef in de provinciale reeksen spelen. In 1988 werd de club bij haar 50-jarig bestaan koninklijk en heette voortaan KFC Gerda Sint-Niklaas. De club zakte verder in de provinciale reeksen en degradeerde een laatste keer in 1998, toen men van Tweede naar Derde Provinciale zakte. In 2002 werd de club echter ontbonden en stamnummer 3077 verdween definitief.

Daarna werd in Sint-Niklaas een nieuwe club opgericht, SK Gerda Sint-Niklaas, dat zich bij de KBVB aansloot onder stamnummer 9419. De nieuwe club kende haar roots in de verdwenen club, en de letters "SK" verwezen naar de eveneens kort daarvoor verdwenen club Sint-Niklase SK.

Externe links[bewerken]

www.sk-gerda.be