Kaaskorst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Wikiwerner (overleg | bijdragen) op 15 dec 2019 om 20:21. (Wikipedia:Stemlokaal/Modificatie Amsterdamconstructies, http://woordenlijst.org/leidraad/16/3 met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Een kaaskorst is een beschermende korst om een kaas.

Functie

Een kaaskorst beschermt een kaas tegen uitdroging, vervorming en aantasting door schimmel en ongedierte. Ook zorgt het voor het ademen en daardoor de rijping van kaas door vocht naar buiten en zuurstof naar binnen te laten.[1] De kaaskorst maakt de consument ook duidelijk om wat voor soort kaas het gaat door bijvoorbeeld een kaasmerk. De korst draagt bij aan de smaak van een kaas.

Materiaal

Een kaaskorst kan gemaakt zijn van een schimmel, paraffine of een kunststof polymeer. Er zijn in verschillende landen manieren gevonden om een kaaskorst te maken. In Nederland wordt kaas vaak geperst met een wrongel. In warmere Zuid-Europese landen wordt de korst vaak gemaakt door het zweten van de kaas waardoor zich er een vetlaag vormt.[2] Een kaaskorst wordt vaak meerdere keren gewassen en geboend om te voorkomen dat er bepaalde schimmels ontstaan. Aan het eind van de rijping bij de verdere handel wordt een laag paraffine aangebracht. Kazen zonder korst zijn roomkazen en foliegerijpte kazen.