Kaibil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kaibiles tijdens een trainingsmissie

Kaibiles zijn speciale troepen van het Guatemalteekse Leger die gespecialliseerd zijn in oerwoudoorlogvoering en contraterrorisme. De Kaibiles zijn berucht wegens hun rol in de Guatemalteekse Burgeroorlog en genocide.

De trainingsschool voor de kaibiles werd opgericht in 1974. Zij danken hun naam Kayb'il B'alam, een leider van de Mam-Maya's die in de 16e eeuw door zijn kracht en handigheid de Spaanse troepen van Pedro de Alvarado wekenlang wist te ontlopen. De Kaibiles werden getraind in twee centra bij Melchor de Mencos in het departement El Petén, El Infierno (De Hel) en La Pólvora(Buskruit). In 1989 werd het trainingcentrum verplaatst naar Poptún. Tijdens hun opleiding ondergaan kaibiles een zware en intensieve training van 60 dagen; per trainingsperiode worden maximaal 64 kandidaten toegelaten en er zijn nooit meer dan 10 tegelijk geslaagd.

De Historische Ophelderingscommissie bevond in de jaren 90 dat de kaibiles schuldig waren geweest aan grootschalige mensenrechtenschendingen in de burgeroorlog, en weet dit onder meer aan de onmenselijke training; zo zouden kaibiles-in-spé zijn gedwongen dieren dood te bijten en hun bloed te drinken. Kaibiles waren onder andere verantwoordelijk voor het bloedbad van Dos Erres in december 1982.

Na het verdrag van vaste en duurzame vrede waarmee in 1996 een einde kwam aan de burgeroorlog zijn de kaibiles niet afgeschaft. Bij de moord op bisschop Gerardi in 1998 was bijvoorbeeld de kaibil-officier Lima Oliva betrokken. De kaibiles worden sindsdien wel ingezet tegen de drugsmaffia en hebben deelgenomen aan vredesmissies in de Democratische Republiek Congo. Ook zouden gedeserteerde kaibiles zich bij de Zetas hebben aagesloten. De Rooms-katholieke Kerk en Human Rights Watch hebben opgeroepen tot opheffing van de kaibiles.