Kalaallit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kalaallit familie 1917

De Kalaallit is de Groenlandse naam van een Groenlands Inuit- (eskimo-)volk. Hun taal is het Kalaallisut. De meeste Kalaallit zijn Deens staatsburger.

Oorspronkelijk verwees Kalaallit naar de bewoners van west Groenland. In het noorden noemden de Groenlanders zich Avanersuarmiut en in het oosten Tunumiit. Ongeveer 80% tot 88% van de bevolking van Groenland, zo'n 44.000 tot 50.000 mensen noemen zich Kalaallit.

Gebieden[bewerken]

Men neemt aan dat de Kalaallit afstammen van het Dorset- en het Thullevolk, die zich lang geleden in Groenland vestigden. Doordat 84% van Groenland bedekt is met ijs leven de Kalaallit in drie gebieden: rond de noordpool, in het oosten en in het westen. In 1850 voegden de Canadese Inuit zich bij de noordelijke (noordpool-) gemeenschappen.

De oostelijke Inuit, de Tunumiit, wonen in de gebieden met het mildste klimaat, een leefgebied dat Ammassalik heet. Hun jagers kunnen daar met hun kayaks het hele jaar door op zeezoogdieren jagen.

Kunst[bewerken]

De Kalaallit hebben een sterke artistieke traditie die berust op het naaien van dierenhuiden en het maken van maskers. Ook zijn ze bekend door een kunstvorm met figuren die ze de tupilaq of voorwerpen van boze geesten noemen. In de Ammassalik bloeien de traditionele kunsten. Het belangrijkste materiaal is ivoor van de potvis.

Externe links[bewerken]