Kalvertoren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdingang van de Kalvertoren
Constructie

De Kalverpassage (voorheen Kalvertoren) is een overdekt winkelcentrum aan de Kalverstraat in Amsterdam. Het centrum heeft ingangen aan de Kalverstraat, Heiligeweg en het Singel. De Kalverpassage heeft ook een parkeergarage en een fietsenstalling.

Rasphuis[bewerken]

De locatie heeft een rijk verleden: in de Middeleeuwen stond er een Clarissenklooster, dat in de 18e en 19e eeuw werd gebruikt als gevangenis. Amsterdammers spraken in die tijd over het ‘Rasphuis’, omdat de gevangenen hier verfhout moesten raspen[1]. Het entreepoortje aan de Heiligeweg herinnert nog aan deze tijd. In 1892 werd het gebouw afgebroken om plaats te maken voor het Heiligewegbad.


Kalvertoren[bewerken]

In 1992 kreeg architect Pi de Bruijn in samenwerking met George de Jong de opdracht van Multi Vastgoed Gouda om een winkelcentrum met bovenliggende woningen op de locatie van het Heiligewegbad te ontwerpen. Het winkelcentrum, dat Kalvertoren werd genoemd, telde 5 etages met zo’n 30 winkels en zes horecazaken, waarvan één in de 30 meter hoge glazen toren in het midden van het centrum. De bouw van de Kalvertoren in gaf een sterke impuls aan de Kalverstraat - waar nieuwbouw vrijwel onmogelijk is.

De Kalvertoren werd in 1997 geopend en kon toen rekenen op veel belangstelling onder retailers. Inmiddels hebben veel ondernemers het pand verlaten. Op de begane grond profiteerden retailers nog van het publiek dat via de Kalverstraat binnenkwam, maar op de eerste verdieping liepen volgens Het Parool nauwelijks klanten.[2]


De Kalvertoren samengevat:

  • opdrachtgever Multi Vastgoed Gouda
  • 14.750 m² commerciële ruimte
  • 500 m² culturele bestemming
  • 100 parkeerplaatsen in ondergrondse parkeergarage (alleen per maand te huren)
  • 26 woningen
  • architecten: Pi de Bruijn i.s.m. George de Jong
  • bouwsom: € 14.000.000,- (excl. btw)
  • datum opdracht: 1992, bouwperiode: 1995-'97.


Kalverpassage[bewerken]

Eind 2014 veranderde de Kalvertoren van eigenaar.[3] Opnieuw kreeg Pi de Bruijn met De Architecten Cie de opdracht. Nu om het winkelcentrum te herontwikkelen tot een winkelpassage.

De eerste verdieping werd gedeeltelijk open gemaakt, waardoor het winkelcentrum ruimer voelt en lichter wordt. De bestrating buiten loopt binnen door, om het gebied te betrekken bij de Kalverstraat en Heiligeweg. De bovenste winkellagen zijn alleen nog te bereiken via de winkels op de begane grond. Sinds november 2017 heet Kalvertoren daarom Kalverpassage.[4]


Externe link[bewerken]