Skippybal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Kangoeroebal)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Skippybal
Skippybal

Een skippybal is een grote pvc-bal[1] met oorspronkelijk één maar ook wel met twee handvatten waarop men zich stuiterend kan voortbewegen. De bedoeling is dat de gebruiker op de bal gaat zitten en zich dan met twee voeten afzet tegen de grond om zich zo springend te verplaatsen, zich vasthoudend aan het handvat of de handvatten.

Er zijn ook Mega Skippyballen, skippyballen speciaal gemaakt voor volwassenen in de maten 80, 100 en 120 cm, met handvat. Het zijn grote en extra sterke ballen om mee te skippyballen, skippyballenraces mee te houden en andere balspelen mee te doen of om te gebruiken bij fitnessoefeningen, fysiotherapie of zwangerschap.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De bal werd in de jaren zestig van de twintigste eeuw ontwikkeld door de Italiaan Aquilino Cosani (1924-2016), die de bal oorspronkelijk Pon-Pon noemde, naar het geluid dat de bal tijdens het stuiteren maakte.[2] Het bedrijf waar Cosani werkte, Ledragomma, een fabrikant van rubberen speelgoedballen, koos voor een oranje pvc-bal. In mei 1969 diende Cosani een patentaanvraag in voor het productieproces van de skippybal en soortgelijke bolvormige objecten.[3] De Nederlandse naam 'skippybal' is afgeleid van Skippy, het hoofdpersonage uit Skippy, the Bush Kangaroo.[4]

De skippybal werd populair en was in veel speelgoedwinkels en bij veel tankstations[5][6] te verkrijgen. Er bestaan wedstrijden met de skippybal, zoals het Nederlands kampioenschap Skippybal.

Het wereldrecord van de grootste groep mensen die tegelijk skippyballen werd op 13 april 2007 gevestigd door meer dan 2500 leerlingen van scholengemeenschap Slingerbos/Levant in Harderwijk, die vijf minuten lang door attractiepark Walibi World stuiterden.[7]