Kantongerecht Sneek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Justitiegebouw
Kantongerecht Sneek
Locatie
Locatie Marktstraat, Sneek
Coördinaten 53° 2′ NB, 5° 40′ OL
Status en tijdlijn
Huidig gebruik restaurant
Start bouw 1838
Bouw gereed 1839
Opening 1839
Architectuur
Bouwstijl empirestijl
Bouwinfo
Architect P.J. Rollema
Erkenning
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 34054
Detailkaart
Kantongerecht Sneek (Sneek)
Kantongerecht Sneek
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Kantongerecht van Sneek was gevestigd aan de Marktstraat in Sneek. De laatste zitting in Sneek vond plaats op 27 maart 2013.

Historie[bewerken | bron bewerken]

De rechtbank is gesticht in 1811 door het Frans bestuur. De eerste zittingen vonden plaats in het Oosterkoor van de Grote of Martinikerk. Hierna werd op het stadhuis rechtgesproken. Hierna werd om 1839 verhuisd naar het huidige gebouw van de rechtbank, mede door de invoering van de wet op de rechterlijke organisatie. In Friesland kwamen toen drie rechtbanken (in Leeuwarden, Sneek en Heerenveen) met daarboven een provinciaal gerechtshof in Leeuwarden.

Justitiegebouw[bewerken | bron bewerken]

Het gebouw aan de Marktstraat is in 1838 gebouwd volgens empirestijl naar ontwerp van P.J. Rollema. In de gevel is een spreuk in natuursteen aangebracht: "ius suum cuique" (ieder zijn recht). Het werd gebouwd voor de toenmalige rechtbank Sneek.

Het gebouw kent een entree met een lange gang, die tot achter het gebouw leidt. Aan de rechterkant van deze gang waren twee vertrekken, die werden gebruikt als spreekkamer en dienstruimte. Geheel achterin bevindt zich de rechtszaal, hiernaast was het woonvertrek van de huisbewaarder. Op de bovenverdieping was de Audiëntie-zaal met daarachter de griffie. De zittingszaal is fraai vormgegeven met bijzonder stucwerk. Het gebouw is benoemd tot rijksmonument. Achter het gebouw bevindt zich de voormalige stadsgevangenis.

Zie ook[bewerken | bron bewerken]

Externe link[bewerken | bron bewerken]