Kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Halle (Halle)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Deze kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Halle, ook gekend onder de naam Wijkkapel Steenweg naar Edingen, bevindt zich in de Vlaams-Brabantse gemeente Halle. Ze is gelegen op de Edingensesteenweg 203.[1]

Historiek[bewerken | brontekst bewerken]

De kapel werd opgericht naar aanleiding van het Mariajaar (1954) door Ph. Tordeurs en maakte vanaf dan deel uit van de Mariaverering in oktober, de Rozenkransmaand. Heel de wijk had meegewerkt aan de bouw van de kapel onder meer door een financiële bijdrage, handarbeid of de levering van grondstoffen. Ze werd ingehuldigd op 31 mei 1954 door pater Leroy en deken De Clercken was maar net op tijd klaar.[2] Tijdens de bouw waren er diverse problemen, zoals het ontbreken van 50 pannen. Ter gelegenheid werd in stoet het beeld van Onze-Lieve-Vrouw op een praalwagen van de basiliek naar de nieuwe kapel gebracht. De huizen onderweg waren versierd met beelden, kruisbeelden en slingers van wit en blauw. Achter de kapel werden sparren aangeplant en voor en in de kapel stonden bloemen.

Het bronzen Mariabeeld van 13 kg werd in 1974 ontvreemd en werd tijdelijk door een kleiner gipsen beeld vervangen.[3] Pas in 1979, met het 25-jarige van de wijkkapel, werd een nieuw sculptuur van Onze-Lieve-Vrouw van Halle geplaatst dat was uitgevoerd door de voormalige onderpastoor Frans Janssens.[4] Het nieuw beeld werd op 31 mei om 19u plechtig ingewijd in de basiliek en vervolgens processiegewijs overgebracht naar de kapel, waar het met veel eer gehuldigd werd.

Architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

De pijlerkapel met sterk overkragend zadeldak heeft een kleurrijke uitstraling door het gebruik van diverse materialen. De relatief grote kapel is opgetrokken in rode baksteen in halfsteensverband en bekroond met een ijzeren kruisje. De drie spitsboogvormige ramen, een in de voorgevel en kleinere in de zijgevels, zijn afgesloten met ijzeren hekken. De grote nis heeft een dubbele omlijsting van gele bakstenen en met eenzelfde soort steen is een verheven letter M ingewerkt in de topgevel. De plint en de steunberen bestaan uit breuksteen in een polymetrisch verband. Bij dit metselverband wordt gebruik gemaakt van stenen van verschillende formaten, wat typisch is voor de jaren 1950-60. De dakrand steunt op consoles in blauwe hardsteen. Opvallend is het dak dat is bedekt met platte rode pannen. Aan de achterzijde van de kapel zit een gedenkplaat met het opschrift: MARIALE JAAR 1954/ ONZE WIJK/ AAN/ O.L.VROUW/ ONDERPR E.L. LEROI/ ONDERN. PH. TORDEURS//. Het interieur van de nis is momenteel lichtblauw geschilderd. Anno 2023 prijkt er een wit beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Halle.

De gehele hoek tussen parking en brug werd gereserveerd voor de kapel en er werd een kader gecreëerd rond de kapel. Het pad naar de kapel werd aangelegd in breuksteen.