Kapla (speelgoed)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kapla-gebouw
Kapla-blokjes

Kapla is de benaming van houten blokjes van het gelijknamige merk. De blokjes worden gebruikt voor onder andere modelbouw. Elk blokje heeft een identieke grootte en vorm in de verhouding van 1:3:15.

Afkomst en vorm[bewerken]

Het idee voor Kapla ontstond rond 1985, toen de Nederlandse kunsthistoricus en antiekhandelaar Tom van der Bruggen naar Frankrijk verhuisde en zocht naar een vorm voor een blokje om een er kasteel op schaal mee te bouwen. De naam Kapla komt van het begin van de twee woorden: KAbouter PLAnkjes.

Anders dan vele andere blokken, zijn alle blokjes precies hetzelfde. De precisie maakt het mogelijk om grotere gebouwen te maken (het gebouw op de foto is uit 800 blokjes gebouwd). Elk blokje is een balk in de verhoudingen 1:3:15. De afmetingen zijn 11,8 bij 2,4 bij 0,8 cm (L x B x H).

De blokjes zijn van grenenhout en onbewerkt, hoewel er ook blokjes in kleur verkrijgbaar zijn.

Commerciële verkrijgbaarheid[bewerken]

Kapla is te koop in dozen van 20, 40, 100, 200, 280 en 1000 blokjes. De sets bevatten verschillende ideeënboekjes, maar stap voor stap-gidsen zitten er niet bij.

De doelgroep is vooral kinderen. In Nederlandse en Franse scholen en kinderopvang wordt Kapla als educatief speelgoed gebruikt. Maar de vele mogelijkheden van het simpele blokje hebben ook veel volwassenen aangetrokken.

Externe links[bewerken]