Kapla (speelgoed)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kapla-gebouw
Kapla-plankjes

KAPLA is een bouwspel van grenenhouten plankjes. Om een bouwconstructie te maken worden de plankjes eenvoudig op elkaar geplaatst zonder enige bevestiging.

Oorsprong van de naam[bewerken]

De naam KAPLA komt van het begin van de twee woorden: KAbouter PLAnkjes.

Geschiedenis[bewerken]

Op 25 jarige leeftijd ontstond bij Tom van der Bruggen, het idee van KAPLA tijdens het bouwen van een kasteel in de Aveyron in Frankrijk. De bestaande houten blokken waren niet geschikt om een correct model te maken voor zijn gebouw en hij verving daarom de te massieve blokken door plankjes.

Maten en wiskunde[bewerken]

Alle plankjes hebben exact dezelfde maat: de lengte is 117 mm, de breedte is 23,4 mm en de dikte is 7,8 mm. Deze afmetingen voldoen aan strikte regels: 3 dikten = 1 breedtes en 5 breedtes = 1 lengte (1 lengte = 15 dikten). De verhoudingen zijn berekend volgens de opeenvolging van de getallen 1,3,5.

Montage[bewerken]

Het spel heeft geen enkele bevestiging nodig. Om de meest creatieve en zelfs complexe bouwwerken te realiseren, plaatst men eenvoudig de plankjes op elkaar. Door het evenwicht en de zwaartekracht blijft een KAPLA constructie op zijn plaats staan. Men kan de plankjes op 3 verschillende manieren plaatsen :

- plat - op de zijkant - verticaal

Verscheidenheid[bewerken]

KAPLA is te koop in dozen van 40, 100, 200, 280 en 1000 plankjes. De plankjes zijn verkrijgbaar in natuurkleur (onbewerkt grenenhout) en 10 verschillende kleuren: lichtblauw, donkerblauw, rood, oranje, geel, groen, roze, paars, zwart en wit.

Bouwwerken en kunst[bewerken]

Er zijn 4 KAPLA kunstboeken verkrijgbaar. Deze boeken zijn, op speelse en pedagogische wijze, een bron van inspiratie voor iedere ontwerper van KAPLA bouwconstructies. Het spel bevordert de geometrische, natuurkundige en technische vaardigheden en het initieert het kind in de wereld van kunst, vormen en volumes.

Het kind ontwikkelt, alleen of in een groep, originele en gecompliceerde bouwwerken en kiest de vormen volgens eigen creativiteit. Deze activiteit vraagt tegelijkertijd striktheid en fantasie. Een wiskundig denkspel wat tevens een beroep doet op de logica en verbeelding. Een KAPLA bouwer is de maker van het vergankelijke.

Wat telt, is niet het realiseren van iets maar al bouwende zichzelf te ontplooien tijdens het creëren.

Records[bewerken]

Het record van de hoogste KAPLA toren is gehouden door een groep volwassenen. Met 5 123 KAPLA plankjes is in ongeveer 10 uur een toren gebouwd van 15,57 meter hoogte.

Sommige personen hebben steden nagebouwd van KAPLA, zoals een Nederlander die Las Vegas heeft nagebouwd met 21 504 KAPLA plankjes.

Externe link[bewerken]