Karaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de gelijknamige stripreeks, zie Karaat (stripreeks).
De Star of India, een stersaffier met een massa van 563,35 karaat.

Het karaat is een eenheid die drie betekenissen heeft, voor respectievelijk 1) edelstenen 2) edelmetalen en 3) het gehalte aan edelmetaal in een legering.

Karaat als massa[bewerken]

Het karaat (afkorting CD) is een eenheid voor massa, die gebruikt wordt voor edelstenen. Het woord is afkomstig van het Griekse woord keratia (vrucht van de johannesbroodboom) dat via het Arabisch en Italiaans in het Nederlands kwam. In het verleden hadden verschillende landen hun eigen karaat, dat ongeveer overeenkwam met de massa van een zaadje van de johannesbroodboom. Die zaadjes werden op precisieweegschalen gebruikt vanwege hun constante massa. In 1907 werd het metrische karaat echter vastgesteld op 200 milligram. Het karaat wordt onderverdeeld in 100 punten en wordt altijd in twee decimalen uitgedrukt bv. 0,18 karaat of 18 punt.

Karaat als massa wordt gebruikt om de massa van edelstenen aan te duiden.

Karaat als gehalte[bewerken]

Het karaat (afkorting K) is ook een eenheid waarin het massagehalte aan edelmetalen zoals goud in legeringen wordt aangeduid. Eén karaat is dan een 24e massadeel zuiver edelmetaal voor een massahoeveelheid legering. 24 karaat is dus zuiver goud, bij 12 karaat is 50% van de massa zuiver goud, enzovoort. 1 karaat komt dus overeen met 4⅙ %(m/m) (lees: 4⅙ massaprocent).

Afkortingen[bewerken]

Naast de internationale ANSI en EDI standaard afkortingen: 'CD' en 'K', gebruikt men in de internationale handel veelvuldig afkortingen als: ct., crt., krt. en kt.

1rightarrow blue.svg Zie ook: Gehalteteken