Karel Waeri

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Karel Waeri.
Beeldhouwwerk voor Karel Waeri door Walter De Buck

Karel Waeri (Gent, 3 juli 1842 - aldaar, 15 maart 1898), was een 19e-eeuws volkszanger, geboren in de Gentse Veerstraat. Hij was de zoon van Pierre Adrien Waeri en Pauline Josine De Baedts, arbeiders in het handweven. Zijn bijnaam was "Den Gentschen Béranger". (*)

In 1868 huwde Karel Waeri met de muzikaal begaafde Sidonie De Meyer. Ze vergezelde haar man vaak op tournee, ze kon meezingen en begeleidde hem met de gitaar. Samen hadden ze zes kinderen die later studeerden aan het conservatorium, wat hij betaalde met zijn inkomsten uit zijn optredens, die ruimschoots het inkomen van een arbeider overschreden.

Vetjes[bewerken]

Waeri zong politiek geëngageerde liederen, waarin hij de schrijnende armoede van de arbeiders in Gent aanklaagde, maar ook ontspannende liedjes. Hij was ook berucht om zijn "vetjes", komisch en erotisch dubbelzinnige liedjes die later op de avond werden gezongen.

Op het Sint-Jacobsplein te Gent kan men het standbeeld ter ere van Karel Waeri vinden. In het beeld zitten de thema’s van zijn liedjes verwerkt: (slaven)arbeid, bloedbanden en verbondenheid. Het beeld, dat eigenlijk meer een zuil is, heet Den Gentschen Béranger en werd gemaakt door Walter De Buck (Gent, 1934-2014) een kunstenaar die ook gekend is als oprichter van vzw Trefpunt, dat oorspronkelijk een ontmoetingsplaats voor kunstenaars, en een organisatie voor promotie en verspreiding van de kunst was. Het beeld werd gebeeldhouwd op het terrein van de vergane textiel fabriek Alsberghe Van Oost, Drongensesteenweg te Gent tussen 1991-1992.

(*) Béranger waarschijnlijk Pierre-Jean de Béranger °Parijs 19 augustus 1780 +Parijs 16 juli 1857

Externe link[bewerken]