Kari Traa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kari Traa Bjerkreim 2008

Kari Traa (Voss, 28 januari 1974) is een Noorse freestyleskiester.

Kari Traa is gespecialiseerd in de moguls en was bij drie opeenvolgende Olympische Spelen actief en tevens in alle drie de evenementen medaillewinnares. Bij de Olympische Winterspelen 1998 in Nagano werd ze derde, vier jaar later bij de Olympische Winterspelen 2002 in Salt Lake City werd ze Olympisch kampioene en nam ze het goud mee naar huis. Tijdens de Olympische Winterspelen 2006 kon ze haar titel bijna verdedigen, in de finale ging pas in de laatste run Jennifer Heil haar voorbij en eindigde Traa als tweede.

Tevens was Traa meervoudig wereldkampioene en vicewereldkampioene op zowel de moguls als de synchroon-moguls. Daarbij won ze vele wereldbekerwedstrijden. In 1999 in Meiringen werd ze 2e op beide onderdelen. In Whistler Mountain kon ze in 2001 op beide onderdelen een stapje hoger komen en goud winnen, iets wat ze in 2003 in Deer Valley nog eens overdeed. In 2005 eindigde ze als tweede op de synchroon-moguls in Ruka.

Een van haar grootste rivalen voor de Olympische titel van 2002 was Sandra Schmitt maar die kwam in 2000 om het leven bij de kabeltreinramp in Kaprun.

Logo van de Olympische Spelen Goud Zilver Brons Logo van de Olympische Spelen
1 1 1