Karnataka (band)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Karnataka is een progressieve rockband uit Londen. De band werd in 1997 opgericht in Wales. De muziek van Karnataka is een synthese van traditionele Keltische muziek en progressieve rock. Al de jaren van haar bestaan is de band gekenmerkt door veel veranderingen in de bezetting. In 2004 en 2010 moest een groot deel van de band worden vervangen. Sinds 2011 heeft Karnataka weer een solide basis.

Geschiedenis[bewerken]

De band werd in 1997 opgericht door gitarist Ian Jones, zangeres Rachel Jones en toetsenist Jonathan Edwards. Het drietal had al eerder met elkaar samengewerkt in verschillende lokale bands in de regio rondom Swansea. In een later stadium werden gitarist Paul Davies en drummer Gavin Griffiths toegevoegd. Dit vijftal bracht in 1998 hun titelloze debuutalbum uit, in 2000 gevolgd door ‘The Storm’. Dit laatstgenoemde album werd lauw ontvangen, maar het derde album ‘Delicate Flame of Desire’ uit 2003 oogstte lovende kritieken.

De verrassing was dan ook groot toen de band in 2004 aankondigde wegens persoonlijke redenen te stoppen.[1] De leden van de band gingen elk hun eigen weg. Zangeres Rachel Jones werkte onder meer mee aan een album van Mostly Autumn. Jonathan Edwards vormde samen met Gavin Griffiths, Paul Davies en Anne-Marie Helder, die ook in Karnataka meezong, de band Panic Room.

In 2006 werd zangeres Lisa Fury toegevoegd aan de band en toerde de band met oud en nieuw geschreven materiaal door Engeland. In de tussentijd was de band in de studio wat in de lente van 2010 resulteerde in het album The gathering light.

Huidige Samenstelling[bewerken]

  • Hayley Griffiths - zang
  • Ian Jones - Bas- en akoestische gitaar / toetsen
  • Enrico Pinna - gitaar
  • Jimmy Pallagrosi – drums
  • Cagri Tozluoglu - toetsen

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

Alle albums werden uitgegeven op het eigen label Immrama Records.

Video[bewerken]

  • In concert (2002), dvd
  • Live in the USA (2003), dvd
  • New light (2012), dvd