Karytena

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Karytaina
Καρύταινα
Plaats in Griekenland Vlag van Griekenland
Karytena
Karytena
Situering
Periferie Peloponnesos
Gemeente Megalopoli
Coördinaten 37° 29′ NB, 22° 3′ OL
Algemeen
Inwoners (2001) 379
Hoogte 480 m
Overig
Postcode 220 22
Foto's
Zicht op Karytaina, met links de "Frankische" burcht
Zicht op Karytaina, met links de "Frankische" burcht
Portaal  Portaalicoon   Griekenland

Karytaina[1] (Grieks: Καρύταινα) is een kleine stad in de deelgemeente (dimotiki enotita) Gortyna van de fusiegemeente (dimos) Megalopoli, in de Griekse bestuurlijke regio (periferia) Peloponnesos.

Karytaina is een schilderachtig Grieks stadje, in Arcadië gelegen aan de bochtenrijke verbindingsweg tussen Megalopoli naar Pyrgos. Aan de voet van het dorp slingert zich de rivier de Alpheüs tussen de rotsen door.

Het stadje wordt gedomineerd door een indrukwekkende kruisvaardersburcht uit de 13e eeuw, toen Karytaina de residentie was van een "Frankische" baronie. Ze werd gebouwd in 1254 voor Hugues de Bruyères, en kwam daarna in handen van zijn zoon Geoffroy de Bruyères, "Heer van Karýtena", wiens wapenfeiten verhaald worden in de "Kroniek van Morea". In 1320 werd de burcht overgenomen door keizer Andronicus II Paleologus. Tijdens de Vrijheidsoorlog hield Kolokotronis er verblijf: in 1826 daagde hij Ibrahim Pasja uit hem dáár te komen halen, en overleefde een Turkse belegering. Van de vorstelijke woonvertrekken blijven enkel ruïnes over. Vanaf de hoogste top heeft men een schitterend uitzicht over de omgeving.

Van op de moderne brug over de Alpheüs ziet men beneden een veel oudere middeleeuwse brug (gebouwd in de 13e eeuw, maar in zijn huidige vorm daterend uit 1439) die intussen in onbruik raakte. Van de oorspronkelijke zes brugbogen blijven er nog vier over. In één van de pijlers is een kleine kapel ondergebracht. Het stadje bezit ook een tweetal interessante kerken, maar heeft overigens veel te lijden onder de algemene ontvolking die het centrum van de Peloponnesos de laatste decennia treft.