Kasteel Duino

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Duino1.jpg

Kasteel Duino is een kasteel uit de 14e eeuw en ligt op een rots boven de Adriatische Zee, ongeveer 20 km ten noordwesten van de Italiaanse stad Triëst.

Geschiedenis[bewerken]

Het kasteel behoorde eeuwenlang toe aan de familie von Thurn-Hofer und Valsássina. De laatste erfgename trouwde in 1849 met een prins von Hohenlohe.

Hun dochter Marie prinses von Thurn und Taxis-prinses von Hohenlohe-Waldenburg-Schillingsfurst (1855-1934) trouwde in 1875 Alexander prins von Thurn und Taxis (1851-1939)[1] en bracht het toen bij haar huwelijk in die familie in. Marie von Thurn und Taxis was bevriend met en mecenas van Rainer Maria Rilke (1875-1926) en het kasteel inspireerde hem tot de bekende Elegieën van Duino.[2][3]

Het kasteel ging over in de handen van de zoon van het echtpaar von Thurn und Taxis-von Hohenlohe: Alexander (1881-1937). Deze liet zich in 1923 naturaliseren in Italië en werd ingelijfd in de Italiaanse adelstand als prins della Torre e Tasso en verheven tot hertog van Castel Duino met het predicaat Doorluchtige Hoogheid (overgang bij eerstgeboorte). Diens kleinzoon Carlo-Alessandro (1952), 3e hertog van Castel Duino, is momenteel eigenaar en met zijn vrouw Veronique Lantz (1951) bewoner van het kasteel.[4]

Tuin en bunker[bewerken]

De tuin beschikt over exotische bomen en belvedères met uitzicht op de Adriatische Zee. Er is ook een grote bunker, die door de Engelsen in de Tweede Wereldoorlog is gebruikt. Er is een trap van bijna 200 treden naar de zee.

Interieur[bewerken]

In 2008 bewoont Carlo Alessandro (Hauts-de-Seine, Neuilly-sur-Seine, 10 februari 1952), prins della Torre e Tasso, nog een deel van het kasteel samen met zijn echtgenote. Zijn ouders waren Don Raimondo Torre e Tasso (1907-1986) en Eugenia (1910-1989), prinses van Griekenland en Denemarken. Haar betovergrootvader van moeders kant was Lucien Bonaparte, de broer van Napoleon I en Lodewijk Napoleon.

In het kasteel staan en hangen veel historische objecten:

  • Napoleon III werd op 19 maart 1871 vrijgelaten en begaf zich als balling naar Engeland. Zijn dochter kreeg daar een groot poppenhuis van de hertogin van Kent.
  • Aan de muur hangt een foto van Marie Bonaparte en George van Griekenland, die vanuit de trein afscheid nemen. Zij was psychoanaliste en zeer bevriend met Sigmund Freud, en vertaalde boeken van Freud in het Frans. Marie had de Duitsers losgeld betaald, om naar Parijs te kunnen reizen, en daarna naar Londen.
  • In een vitrine ligt een document over de scheiding van Joséphine en Napoleon Bonaparte.
  • Er staat een vleugel, waaraan Franz Liszt heeft gespeeld.

De warme sfeer van het kasteel, de Adriatische Zee, de kwartsrotsen maar ook de koude Bora inspireerden de Duitse dichter Rainer Maria Rilke in 1912 tot het schrijven van de 'Duiniser Elegien'.

Wereldoorlogen[bewerken]

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het kasteel zwaar beschadigd, na de oorlog werd het gerestaureerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel door de SS in beslag genomen voor trainingen. De eigenaars mochten op het terrein blijven wonen. Op 8 mei 1944 kwam het leger van Nieuw-Zeeland hen bevrijden.

De bunker[bewerken]

In 1943 hebben de Duitsers voor hun marine een grote bunker gemaakt, die 18 meter diep is en 800m² groot werd. Ze waren bang voor een aanval vanuit de Adriatische Zee door de geallieerden. Voor de kust lagen ook enkele U-boten om het kasteel te bewaken.
Toen de bunker net was aangelegd, gebruikte de bevolking deze als toevluchtsoord tijdens luchtalarm. Later werd de bunker beveiligd met gepantserde deuren en een kanon.
In maart 2006 heeft prinses Delle Torre e Tasso de bunker voor het publiek opengesteld.

Na de oorlog[bewerken]

Tot 1954 woonden Britse militairen op Duino. Zij gebruikten de bunker als opslagplaats voor brandstof.

In 1953 was er een groot festival ter ere van de kroning van koningin Elizabeth[5] waarna de verhoudingen met de bewoners van Duino iets verbeterden. In 1954 werd er met Tito een overeenkomst gesloten.

Trivia[bewerken]

  • von Thurn und Taxis wordt vertaald naar het Italiaans als della Torre e Tasso, naar het Frans als de Tour et Tassis.
  • Het kasteel kan sinds 2003 bezichtigd worden, evenals een gedeelte van de tuin, maar is tijdens de wintermaanden gesloten. Het wordt ook verhuurd voor conferenties (200 personen), recepties (500 personen) en andere speciale evenementen.