Naar inhoud springen

Kasteel Groenveld (Evergem)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kasteel Groenveld
Kasteel Groenveld
Monumentnummer 33755
Kaart
Het grondplan het domein Kasteel Groenveld

Kasteel Groenveld is gelegen in Evergem. Het kasteel werd in 1911 gebouwd door architect François Roussel in opdracht van de toenmalige burgemeester P. Delva. Het oorspronkelijke gebouw van kasteel Groenveld werd gesloopt en vervangen door de huidige villa in 1958. Op het domein bevindt zich een beek die rondom de villa ligt.

Het kasteel werd gebouwd ter vervanging van een ander kasteel in de buurt. Kasteel ‘Den Bosch’ werd gesloopt, maar de walgrachten bleven behouden. De beek die er nu is, verbindt de villa en de oude walgracht. De stijl van het gebouw is cottagestijl, wat heel herkenbaar is voor de architect die het bouwde. Later werd er nog een groot salon bijgebouwd achteraan de villa en een nieuw terras aan de zijkant. Het kasteel en de villa heeft intussen al drie bewoners gehad.

De architect[bewerken | brontekst bewerken]

François Roussel vestigde zich in 1930 in Westende-bad. Het meeste van zijn ontwerpen waren villa’s, burgerhuizen en winkelpanden. In de jaren 1910-1920 ontwierp hij vaak in cottagestijl. In de jaren erna bleef hij nog altijd populair met zijn bekende ontwerpen, maar in een vereenvoudigde stijl. Veel gebouwen in Middelkerke en Westende zijn gekenmerkt door Roussel.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]