Kasteel van Ardooie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kasteel van Ardooie
Ardooie Castle (DSCF0027).jpg
Locatie Ardooie
Algemeen
Kasteeltype Lustslot
Huidige functie Privaat residentie
Monumentale status Beschermd
Monumentnummer 200646
Portaal  Portaalicoon   België

Het kasteel van Ardooie is een kasteel in de Belgische gemeente Ardooie. Het is in classicistische stijl opgetrokken op het einde van de 18e eeuw. Het ligt naast provinciaal domein 't Veld, het eigenlijke kasteeldomein van 28 hectare is privé en niet toegankelijk voor het publiek. Het kasteel was vroeger ook bekender onder de naam het Kasteel de Jonghe d' Ardoye.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het kasteel werd opgetrokken op het einde van de 18de eeuw in (neo)classicistische stijl en werd bewoond door de Heer van Ardooie, die zich ook wat chiquer d'Ardoye liet noemen. In 1984 werd het een beschermd monument en het is nog steeds privébezit.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Het kasteel ligt in de Kasteelstraat in Ardooie. Een zijstraat van de N50 op de grens met de gemeente Meulebeke aan de rand van het bos t'Veld (44 ha) dat beschikt over 3 vijvers waarvan één visvijver en cafetaria met speeltuin, de "Keunepupe" genoemd en verschillende wandelpaden. De plaats is ook een trefpunt van verschillende lokale fietsroutes zoals de Ardooise Veldroute, de Weverijroute, Berenroute.. Ook de molenland-autoroute leidt er langs.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]