Kasteelhoeve van Wijer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Kasteelhoeve van Wijer is een hoevecomplex dat behoorde bij het Kasteel van Wijer en gelegen is aan Grotestraat 209 te Wijer.

Deze hoeve behoorde bij het kasteel, en was ermee verbonden via een ophaalbrug, maar tegenwoordig[(sinds) wanneer?] is er een stenen brug. Het is een vierkantshoeve, waarvan het oudste deel stamt uit 1648, toen Arnold de Kerckhem en zijn vrouw (en nicht) Anne-Marie de Kerkckhem het kasteel bewoonden. De familie Willems, kasteelheren in de 20e eeuw, verkochten de hoeve met omliggende landerijen aan de familie Kumpen. Tegenwoordig[(sinds) wanneer?] heeft het onder meer een logiesfunctie onder de naam: Kasteelhoeve de Kerckhem.

Het complex is gegroepeerd rondom een rechthoekige binnenplaats. De westgevels, uitgevoerd in Maaslandse renaissancestijl, zijn uitgevoerd als trapgevel. Verder zijn er schuren, een wagenhuis, een serre, en stallen, waarvan de westelijke nog een kern in vakwerkbouw bezit. Ook zijn er enkele toegevoegde gebouwen uit de 19e eeuw.

Het kasteelcomplex bevindt zich op het grondgebied van drie vroegere gemeentes: het kasteel zelf in Wijer, de hoeve in Kozen en de schuur met bijgebouwen in Stevoort. De grens loopt dwars over de binnenplaats van de hoeve.