Kattevennen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kattevennen is een natuur- en recreatiegebied dat zich bevindt ten oosten van Genk, tussen het stadscentrum, Zutendaal en Sledderlo.

Gebied[bewerken | brontekst bewerken]

De naam van het gebied, een verbastering van het ook in het Engels voorkomende cattle of vee, duidt op het ooit vochtige karakter van dit gebied, dat werd veroorzaakt door de aanwezigheid van een voor water ondoordringbare laag ijzerzandsteen in de bodem. Veel van de moerassen zijn verdwenen, mede door het doorbreken van de ijzerzandsteenlaag. Het gebied werd, samen met de aangrenzende Looienheide, met naaldhout beplant ten behoeve van de productie van mijnhout.

In het noordwesten van het gebied ligt een ecoduct. Oorspronkelijk liep hier de N730, de verbindingsweg tussen As en Wiemesmeer. Het asfalt werd verwijderd en heidegrond werd aangebracht zodat dieren nu de autosnelweg E314 kunnen oversteken.

Een in het gebied aanwezige holle weg kwam tot stand door afgraving van grind ten behoeve van de aanleg van de spoorlijn Genk-Maaseik.

Recreatie[bewerken | brontekst bewerken]

Tegenwoordig is het een bosgebied en een van de zes onthaalpoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen. Hier is een bezoekerscentrum gevestigd en deze toegangspoort heeft als thema de "macrokosmos". Rondom het bezoekerscentrum kan men fietsen (Kattevennen is een van de Limburgse fietsinrijpunten), mountainbiken, paardrijden, skiën en minigolfen. Vanuit het bezoekerscentrum vertrekken ook enkele educatieve wandelingen, namelijk:

  • Het Planetenpad, een schaalmodel van het zonnestelsel,
  • Een Natuurpad,
  • Een Stenenpad, dat aan de hand van een aantal stenen de geologische geschiedenis van ruim 500 miljoen jaar belicht.

In het bezoekerscentrum kan men meer informatie verkrijgen over activiteiten die plaatsvinden aan deze toegangspoort, de wandel- en fietsmogelijkheden, en tickets voor een Cosmodromevoorstelling in de Cosmodrome kunnen hier gekocht worden. Bovendien is er een permanente interactieve tentoonstelling. Daarnaast is ook een shop ingericht met natuur- en ruimtegerelateerde producten. Voor kinderen is er een speeltuin, de Speelplaneet. Aan het bezoekerscentrum bevindt zich ook brasserie de Krater en het Bloso-sportcentrum met een modern sporthotel waar gezinnen met kinderen en groepen kunnen verblijven. Op het domein organiseert de Ruiterclub Genk begeleide bosritten voor groepen.

Nabij het bezoekerscentrum bevindt zich het Europlanetarium Genk, één der zes volkssterrenwachten in Vlaanderen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]