Keerkring

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie Keerkring (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Keerkring.
Van noord naar zuid:
De Kreeftskeerkring
De evenaar
De Steenbokskeerkring

De keerkringen zijn bijzondere parallellen die de maximale afstand van de evenaar weergeven waar de zon in de middag in het zenit staat; loodrecht boven de waarnemer. De Kreeftskeerkring bevindt zich op ongeveer 23°26' noorderbreedte en de Steenbokskeerkring op ongeveer 23°26' zuiderbreedte. Het gebied tussen de keerkringen is de tropen.

Doordat de axiale variatie van de aarde niet constant is, varieert de uiterste plaats waar de zon in het zenit staat volgens de Milanković-parameters met een periode van 41.000 jaar tussen de 22 en 24,5°. Het laatste maximum was 10.700 jaar geleden op 24,4° en het volgende minimum ligt over 9800 jaar op 22,6°.

Zonnestand[bewerken | brontekst bewerken]

Doordat de aardas een hoek maakt ten opzichte van de baan rond de zon, bereikt de zon voor een waarnemer niet op elke datum dezelfde maximale hoogte.

Op of rond 21 juni staat de zon loodrecht boven de Kreeftskeerkring. Volgens de astrologische traditie staat de zon op dat moment in het sterrenbeeld Kreeft (Cancer). Ten gevolge van precessie is dit astronomisch beschouwd niet juist. In werkelijkheid staat de zon sinds 1990 tijdens de zomerzonnewende op het noordelijk halfrond in het sterrenbeeld Stier. Op het noordelijk halfrond zijn dan de dagen het langst en is het midzomer. Bij het passeren van de evenaar, op ongeveer 21 maart of 21 september wisselen de seizoenen van zomer naar winter of omgekeerd. Vervolgens staat op ongeveer 22 december de zon loodrecht boven de Steenbokskeerkring, zijn de dagen het langst op het zuidelijk halfrond en is het daar dan midzomer. En op het noordelijk halfrond midwinter. De zon staat op dat moment volgens de astrologische traditie in het sterrenbeeld Steenbok (Capricornus), in werkelijkheid is dat de Boogschutter.

Zenit[bewerken | brontekst bewerken]

Enkel op of tussen de keerkringen kan de zon 's middags in het zenit, dat is; loodrecht boven de waarnemer, staan. Ten noorden van de Kreeftskeerkring staat de zon 's middags altijd in het zuiden. Ten zuiden van de Steenbokskeerkring staat zij 's middags altijd in het noorden. Tussen de keerkringen zijn beide mogelijk naargelang het seizoen en staat ze twee keer per jaar in het zenit. Op de keerkringen zelf is dat eenmaal het geval.