Kees Crone

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Cornelius Franciscus Adrianus (Kees) Crone (Arnhem, 24 mei 1949) is vooral journalist en - in tweede instantie - schrijver. Hij studeerde aan de Hogere Textielschool (HtexS) in Enschede en later de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij behaalde er propedeuse politicologie en doctoraal publicistiek. Hij werkte daarna zeven jaar als docent massacommunicatie aan de Academie voor de Journalistiek. Al in zijn studietijd werkte hij als freelance journalist. Na zijn docentschap professionaliseerde hij zich en werd zelfstandig journalist, tekstschrijver, columnist en blogger.

Kees Crone is de oudste zoon van schrijver C.C.S. Crone. Zijn jongere broer Frans (1950-2007) beijverde zich het werk van hun vader breder onder de aandacht te brengen met onder andere de publicatie Het Utrecht van C.C.S. Crone. Vijf wandelingen (De Prom, Baarn 2001. ISBN 90 6801 767 5). Na Frans Crones overlijden in 2007 nam Kees Crone van hem de ambassadeursrol met betrekking tot de literaire erfenis van hun vader over. In maart 2021 droeg hij deze functie over aan zijn neven te weten Daan Crone[dode link] en Egmont Philips[dode link]. Beiden zijn kleinzonen van C.C.S. Crone. Zij blijven Marijke van Dorst ondersteunen bij het promoten van C.C.S. Crones werk. Zo verscheen 2022 de achtste druk van De Schuiftrompet bij Uitgeverij IJzer, Utrecht.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Artikelen[bewerken | brontekst bewerken]

  • "C.C.S. Crone (1914-1951), Dood overrompelde literator Crone in Arnhem", Arnhems Historisch Tijdschrift (aHt), jaargang 30, 2010.
  • "De historie van een ruim dertigjarig Arnhems Meisje", Arnhems Historisch Tijdschrift (aHt), jaargang 31, 2011.
  • "Cornelius Carolus Stephan Crone, 1914-1951, literator en bedrijfsjournalist", Biografisch Woordenboek Gelderland, deel 10 (Hilversum 2014).