Keraunisch gebergte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Keraunisch gebergte
Hoogste punt Maja e Çikës (2012 m)
Lengte 100 km
Locatie Albanië
Coördinaten 40° 12′ NB, 19° 38′ OL
Keraunisch gebergte
Keraunisch gebergte
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Het Keraunisch gebergte (Albanees: Mali Kanalit, Oudgrieks: Κεραύνια ὄρη / Keraúnia órē; Latijn: Ceraunii montes) is een kustgebergte in Zuidwest-Albanië, gelegen aan de Adriatische Zee.


Etymologie[bewerken]

De naam is afgeleid van het Oudgriekse Κεραύνια ὄρη,[1] hetgeen "dondergesplitste pieken" betekent. Hun naam is ontleend aan de menigvuldige, daar zich opeenpakkende, onweders. De kust bij het voorgebergte werd in de oudheid als voor zeevaarders zeer gevaarlijk beschouwd.[2]

Ligging & geografie[bewerken]

Het gebergte strekt zich ongeveer 100 km langs de kust in noordwestelijke richting van de Griekse grens tot aan de Straat van Otranto uit. De hoogste piek is Maja e Çikës, (2012 m).[3] De Llogara-pas (1027 m) verdeelt de bergen in een westelijk en een oostelijk bergketen. De westelijke bergketen staat ook bekend als de Akrokeraunische bergen (Ἀκροκεραύνια). In geologisch opzicht behoort ook het noordelijk hierop aansluitende schiereiland Karaburum hiertoe, die de Golf van Vlorë afsluit van de open zee. Op sommige plaatsten gaan de bergen direct over in de zee.

Geschiedenis[bewerken]

Het Keraunisch gebergte is beschreven door antieke schrijvers als Claudius Ptolemaeus, Strabo en Pausanias. Bij gevolg is de klassieke Griekse naam beter bekend dan de huidige Albanese.

Julius Caesar zette eerst voet aan wal op de Llogara-pas en liet zijn legioen uitrusten bij Palasë aan de Albanese Rivièra tijdens zijn achtervolging van Gnaius Pompeius Magnus maior.

Afbeeldingen[bewerken]

ALB 20070718 img 1368.jpg Llogara 20070718 img 1373.jpg Albanian Riviera winter.jpg
Zicht op het zuidoosten vanaf de Llogara-pas. Hooggebergtelandschap met Maja e Çikës bij
de Llogara-pas.
Albanese kust met besneeuwde Keraunische
bergen.

Noten[bewerken]

  1. Strabo, Geographika VI 3 § 5, VII 5 § 1.
  2. Horatius, Carmina I 3 v. 20.
  3. Maja e Çikës. Geonames.org. Geraadpleegd op 2012-01-26

Referenties[bewerken]