Kerk bij de Władysław IV Bastion

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kerk bij de Władysław IV Bastion
De Władysław IV Bastion met op de achtergrond de Wawelkathedraal
De Władysław IV Bastion met op de achtergrond de Wawelkathedraal
Plaats Krakau
Denominatie Rooms-Katholieke Kerk
Coördinaten 50° 3′ NB, 19° 56′ OL
Gebouwd in 11e eeuw
Gesloopt in 13e eeuw
Architectuur
Stijlperiode Preromaans, romaans
Detailkaart
Kerk bij de Władysław IV Bastion (Polen)
Kerk bij de Władysław IV Bastion
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Kerk bij de Władysław IV Bastion (Pools: Kościół przy bastionie Władysława IV) was een preromaanse en later romaansekerk op de Wawelheuvel in Krakau.

Geschiedenis[bewerken]

De preromaanse kerk is vermoedelijk aan het begin van de 11e eeuw gesticht, maar archeologische vondsten sluiten het einde van de 10e eeuw ook niet uit. De theorie is dat deze kerk dienst deed als baptisterium naast de eerste Wawelkathedraal. De oorspronkelijke kerk is in de 12e eeuw vervangen door een rechthoekige romaanse kapel, die aan het einde van de 13e eeuw is gesloopt. De restanten van de kerk zijn in 1916 bij de noordelijke muur van de Wawelkathedraal ontdekt, die vervolgens in de periode 1981-1982 door archeologen onderzocht zijn.

Het is niet bekend aan welke heilige deze kerk is gewijd en is daarom naar de nabijgelegen Władysław IV Bastion vernoemd.

Architectuur[bewerken]

De kerk was een rotonde, gebaseerd op soortgelijke bouwwerken uit het Middellandse Zeegebied, met tenminste één apsis. Ook zijn er restanten aangetroffen die duiden op een vroegchristelijke doopvont zonder voetstuk.