Kerkschip

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Dit artikel gaat over boten. Voor het schip van een kerkgebouw, zie schip (bouwkunst).
Kerkschip Sint-Jozef, Antwerpen
Kapelboot Spes Nostra, gewoonlijk aangeduid als l'église des bateliers (schipperskerk), Marchienne-au-Pont
Kapelboot Je sers, Conflans-Sainte-Honorine
De Hoop III (1955-1963)

Een kerkschip of kapelboot is een schip dat het pastoraat voor zeevissers en scheepvaart of in kustgebieden faciliteert.

Hoewel het bezoek aan de kerkschepen in West-Europa sterk teruggelopen is zijn er anno 2012 her en der in Europa nog kerkschepen in gebruik, zoals het Antwerpse Kerkschip St Jozef, de Luikse kapelboot Emmaüs en de 'schipperskerk' Je Sers in Conflans-Sainte-Honorine. Dit zijn stilliggende schepen, in tegenstelling tot de vier hospitaal-kerkschepen De Hoop die tussen 1898 en 1988 op de Noordzee voeren. De kerkschepen in België vallen onder het Schippersapostolaat, dat resorteert onder het aartsbisdom Mechelen.

Enkele kerkschepen[bewerken]

Een artikel in De Scheepvaartkrant uit 2006 noemt de volgende:

  • Kerkschip St Jozef, Antwerpen, een voormalig bevoorradingsschip voor de Kriegsmarine. Het werd in Rotterdam tussen 1942 en 1944 gebouwd door het Parijse bedrijf “La Maison Saintrap et Brice”, maar heeft nooit oorlogsdienst gedaan. Om immuun te zijn voor magnetische mijnen werd het vaartuig gebouwd van gewapend beton. Voor afbouw werd het naar Antwerpen versleept en daar als oorlogsbuit door België geconfisqueerd en verkocht om als bunkerschip te dienen. Door diepgang en slechte wendbaarheid kon het de noodbrug over het Albertkanaal niet goed passeren, zodat het ingezet werd als bunkerschip en voor het uitleveren van mazout gebruikt werd. Op 18 december 1950 werd het overgenomen door het Aartsbisdom Mechelen om als kerkelijk en sociaal centrum voor de varenden te dienen. Inrichting en aankleding zijn jarenlang verzorgd door schippers.[1] Na enkele verplaatsingen kreeg het in 1969 een vaste plek aan kaai 526, toen ver van de Antwerpse bebouwing. In 2011 werd het aangemerkt als varend erfgoed, in 2012 is het versleept naar het Houtdok, voor het Eilandje.
  • Kerkschip Emmaüs (Luik), anno 2012 nog in gebruik.[2]
  • Spes Nostra (op de Samber in Marchienne-au-Pont),
  • Je sers (Conflans-Sainte-Honorine), Frankrijk, in 1919 gebouwd als het kolenschip Langemark, in 1936 ingewijd door de bisschop van Marseille. Pater Joseph Belanger (1898 - 1976), een oorlogsinvalide uit de Eerste Wereldoorlog, was de oprichter en spilfiguur van de gemeenschap rond dit schip.
  • KSCC kerkschip, (Waalhaven, Nijmegen, officiële naam onbekend), pastoraal werk voor schippers, kermis- en circusexploitanten.

Verder lezen[bewerken]