Khalid Sheikh Mohammed

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Mohammed na zijn gevangenname

Khalid Sheikh Mohammed (Arabisch: خالد شيخ محمد; ook wel Khalid Shaikh Mohammed en andere varianten, dikwijls afgekort als KSM) is een Pakistaans terrorist die lid is van al Qaida.

Hij werd vermoedelijk geboren op 1 maart 1964 of op 14 april 1965, waarschijnlijk in Koeweit. Zijn ouders komen waarschijnlijk uit het Pakistaanse deel van Beloetsjistan. Hij groeide op in het Jalozai vluchtelingenkamp op de Afghaans-Pakistaanse grens.

Mohammed was een belangrijk lid van al-Qaida die op 14 maart 2007 in Guantánamo Bay bekende het brein achter de terroristische aanslagen van 11 september 2001 te zijn. Hij zou in 1998 of 1999 toestemming van Osama bin Laden gekregen hebben voor zijn plan om met lijnvliegtuigen gebouwen in te vliegen, en ook de operationele leider van de uitvoering zijn geweest.

Hij is in maart 2003 gearresteerd in Rawalpindi. Hij is uitgeleverd aan de Verenigde Staten, en gedetineerd in Guantánamo Bay.

Een neef van Khalid Mohammed, Ramzi Yousef, is betrokken geweest bij de aanslag op het World Trade Center in New York van februari 1993. Ook achter deze aanslag zou Khalid het brein geweest zijn, en ook achter de bomaanslagen op Bali op 12 oktober 2002.[1]

Ontvoering van Pearl[bewerken]

Op 23 januari 2002 werd in Karachi de Amerikaanse journalist Daniel Pearl ontvoerd. Zijn lichaam werd op 21 februari teruggevonden. Mohammed werd samen met drie andere mannen voor de moord veroordeeld.

De voormalig Pakistaanse president Pervez Musharraf schrijft in zijn boek "In the line of fire", dat Mohammed achter deze gruweldaad zat. De man zou dit hebben bekend voor zijn uitlevering aan de Verenigde Staten.

Proces[bewerken]

Er zou een militair proces komen, vervolgens in plaats daarvan een civiel proces[2]. Als gevolg van de Ike Skelton National Defense Authorization Act for Fiscal Year 2011 kon dit niet doorgaan. Er is nu toch in 2012 een militair proces begonnen. Er zijn nu eerst voorbereidende zittingen.[3]

Externe links[bewerken]