Khinalug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Xınalıq
Dorp (kəndi) in Azerbeidzjan Vlag van Azerbeidzjan
Khinalug (Azerbeidzjan)
Khinalug
Situering
District (Rayon) Quba
Gemeente Xınalıq
Coördinaten 41° 11′ NB, 48° 8′ OL
Algemeen
Inwoners 2.000
Hoogte 2350 m
Foto's
Azerbaijani Village.JPG
Portaal  Portaalicoon   Azerbeidzjan

Xınalıq (Khinalug: Kətş; ook getranslitereerd als Khinalug, Khanaluka, Khanalyk, Khinalykh en Khynalyk) is een oud Kaukasisch bergdorp (kəndi) dat ontstaan is in de periode van het koninkrijk Kaukasisch Albanië (1e tot 9e eeuw n.Chr.). Het ligt hoog in de bergen van het district Quba in Azerbeidzjan. Xınalıq is tevens de naam van een gemeente (bələdiyyəsi) in het Quba-district die de dorpen Xınalıq en Qalayxudat omvat.

Geografie[bewerken]

Xınalıq ligt ten noorden van de stad Quba in het midden van de Grote Kaukasus die de grens vormt tussen Rusland en Transkaukasië. Het is het hoogst gelegen en meest afgelegen dorp in Azerbeidzjan en een van de hoogst gelegen bergdorpen in de Kaukasus. De jaartemperatuur in Xınalıq ligt tussen −20 °C en 18 °C.

Demografie[bewerken]

Xınalıq heeft een inwoneraantal van ca. 2000. deze groep mensen spreekt de Khinalug-taal, die behoort tot de Noord-Kaukasische talen. Veel mensen spreken echter ook Azerbeidzjaans. In oktober 2006 kondigde de Azerbeidzjaans president aan dat er plannen zijn om de infrastructuur, overheids- en onderwijsgebouwen te moderniseren.

Toerisme[bewerken]

Vanwege de historie, de relatief geïsoleerde ligging en de omgeving, is Xınalıq een bekende toeristische bestemming voor met name rugzaktoeristen en bergwandelaars.