Naar inhoud springen

Kiemgroente

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 2a02:1810:c1e:b300:d893:12:71aa:c2d8 (overleg) op 23 mei 2016 om 21:31. (→‎Trivia)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Tuinkers is een kiemgroente

Kiemgroente, ook wel kersgroente, microgroente of spruitgroente is groente die als kiemplantje (met de eerste twee blaadjes) wordt geoogst en gegeten.

De bekendste soort is tuinkers. Andere soorten zijn broccolikers, fenegriekkers, rode koolkers, rucolakers, radijskers, mosterdkers en Chinese bieslookkers. Ook de kiemen van sommige bloemen zoals de zonnebloem kunnen geconsumeerd worden. Kiemgroenten bevatten veel vitaminen en mineralen. Ook bevatten de kiemplantjes veel anti-oxidanten. Er wordt wel onderscheid gemaakt tussen kiemgroenten en spruitgroenten, waarbij kiemgroente in het licht wordt geteeld, in tegenstelling tot spruitgroente, zoals taugé en alfalfa, die door teelt in de duisternis wit blijft. Kiemgroenten zijn culinair interessant door de veelal krachtige kruidige smaak. Thuiskweek gebeurt vaak met kweekbakjes of op vochtig keukenpapier.

Tijdens de EHEC-uitbraak in 2011 werd gewezen naar zaden voor kiemgroente als bron van besmettingen.

Trivia

In het lied Ungeduld van Franz Schubert wil de hoofdpersoon een vrouw de liefde verklaren door letters te zaaien met (tuin)kerszaad. Zo zal die liefdesverklaring snel in alle bloembedden verschijnen.