Tuinkers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tuinkers
Jonge kiemplantjes van de tuinkers
Jonge kiemplantjes van de tuinkers
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Malviden
Orde: Brassicales
Familie: Brassicaceae (Kruisbloemenfamilie)
Geslacht: Lepidium (Kruidkers)
Soort
Lepidium sativum
L. (1753)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Tuinkers (Lepidium sativum) is een plant uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). De plant wordt tot 40 cm hoog.

Tuinkers wordt ook wel cressonette, sterrenkers of bitterkers genoemd en is afkomstig uit Noord-Afrika. De smaak van tuinkers varieert van pittig tot scherp. Er bestaat een fijne en een grove soort.

Teelt en gebruik[bewerken]

Tuinkers wordt in zakjes verkocht. De tuinkers wordt gegeten als hij nog pas een paar dagen oud is en alleen uit een steeltje en wat kleine blaadjes bestaat. Tuinkers wordt net als andere kers-soorten voornamelijk rauw gebruikt in salades en als garnering van broodjes en koude voorgerechten. Een traditioneel gerecht in Nederland is beschuit bestreken met boter, bestrooid met tuinkers en suiker. Soms wordt daarna nog wat citroensap of kaneel toegevoegd voor extra smaak.

Tuinkers verliest zijn smaak als de plant gedroogd wordt en kan daarom alleen vers gegeten worden.

Tuinkers geeft wortelen een kruidachtige smaak. De groene steeltjes zijn rijk aan vitaminen en mineralen zoals calcium en ijzer. Tuinkers ontkiemt na een dag en kan zo'n elf tot veertien dagen na het zaaien gegeten worden. De steeltjes zijn dan zo'n 5 à 8 cm lang.

Tuinkers kan in de buitenlucht worden gekweekt, maar onder glas worden betere resultaten bereikt, aangezien de planten snel moeten groeien. De tuinkers kan worden gekweekt op alles wat vocht vasthoudt, bijvoorbeeld op een prop watten, een lapje of een stukje keukenpapier.

Als je de juiste concentraties kunstmest bij de tuinkers toevoegt, beïnvloedt dat de groei positief, maar tuinkers doet het ook goed op alleen water.

Externe link[bewerken]