Beluister (info)

Kietelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kietelen of kittelen is het prikkelen van gevoelige stukken huid bij anderen door middel van licht aanraken.

Impulsen[bewerken | brontekst bewerken]

De kleine hersenen reageren fel op deze onverwachte impulsen. Een persoon die gekieteld wordt maakt onwillekeurige bewegingen en moet hard lachen, tenzij hij ertegen kan (de (on)gevoeligheid hiervoor verschilt sterk van persoon tot persoon). Als men zichzelf probeert te kietelen lukt dat gewoonlijk niet: de grote hersenen hebben het signaal al doorgegeven aan de kleine, die de prikkel verwachten. Proeven met robotgestuurde armen hebben dit bevestigd. Bij schizofrenie kan men zichzelf wel verrassen als men zichzelf kietelt.[1]

Kietelen als teken van affectie[bewerken | brontekst bewerken]

Het kietelen komt veel voor tussen ouders en kinderen, of tussen kinderen onderling. Het heeft te maken met een onschuldige manier van onderworpenheid van het kind aan de ouders[bron?]; het feit dat het kind erdoor gaat lachen staat ervoor garant dat het dit ook leuk vindt. Vaak blijven ouders hun kinderen jarenlang kietelen, tot in de vroege tienerjaren. Kinderen, meestal broers en zusters, kietelen elkaar vaak als alternatief voor geweld, om zich te verdedigen of om te voorkomen dat de ander iets doet.

Kietelen is ook in veel seksuele relaties een frequent verschijnsel, als vorm van voorspel. Sommigen hebben er een fetisj voor wat kietelfetisjisme wordt genoemd.

Kietelen als marteling[bewerken | brontekst bewerken]

Dit heeft als nadeel dat lang niet iedereen er zoveel onder zal lijden dat het een marteling wordt, maar is een goedkope en relatief subtiele manier om iemand te martelen. Het slachtoffer wordt vastgebonden, bij zijn voeten nog eens extra gekneveld en vervolgens lange tijd gekieteld. Dit kwam veelvuldig voor bij de Romeinen, die een geit de voetzolen van het slachtoffer lieten likken. Omdat een geitentong zeer ruw is werden de voetzolen opengeschuurd, wat uiteindelijk veel pijnlijker was dan het kietelen zelf. In latere tijden werd deze manier van martelen vooral gebruikt als vorm van vernedering, zoals de schandpaal: iedere passant kon de vastgebonden veroordeelde kietelen.

Kietelen bij dieren[bewerken | brontekst bewerken]

Een bepaald type zacht kietelen (het veer-type) kan worden opgewekt door kruipende dieren en insecten, zoals spinnen, muggen of schorpioenen. Men denkt dat dit vanwege dit effect is geëvolueerd in veel dieren. Van een ander type kietelen, gargalesis, dat door hard herhaald drukken wordt opgewekt, denkt men dat dit alleen voorkomt bij mensen en andere primaten. Er zijn echter aanwijzingen dat ook ratten zo kunnen worden gekieteld.

Zoek kietelen op in het WikiWoordenboek.