Kim Moo-kyo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Kim Moo-kyo (무교 김, 27 augustus 1975) is een Zuid-Koreaans tafeltennisspeelster. Ze was samen met haar landgenoot Oh Sang-eun verliezend finalist in het toernooi voor gemengd dubbels op de wereldkampioenschappen in Osaka 2001. Samen met haar landgenote Ryu Ji-hae vormde ze een dubbel dat onder meer zilver won op de ITTF Pro Tour Grand Finals 1997 en brons op de Olympische Zomerspelen 2000.

Sportieve loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Moo-Kyo maakte haar internationale (senioren)debuut in 1994, toen ze zowel op de Aziatische Spelen als voor de Azië Cup speelde. In het laatstgenoemde toernooi bereikte ze meteen de finale, die ze verloor van de Chinese Qiao Hong. De kracht van de Zuid-Koreaanse bleek met name in het dubbelspel voor vrouwen te liggen, waarop ze met verschillende partners diverse internationale titels won en ook op zowel het WK als de Olympische Spelen het podium haalde. Het hoogtepunt wat deze discipline betreft, kwam in 1997, toen ze samen met Ji-hae de finale haalde van de ITTF Pro Tour Grand Finals, een van de grootste mondiale toernooien. In de eindstrijd voorkwamen Li Ju en Wang Nan dat Moo-kyo de titel ook daadwerkelijk binnensleepte, maar daar hoefde ze zich niet voor te schamen. Het duo Ju/Nan bleek in die tijd de tafeltenniswereld te gaan regeren op onder meer drie opeenvolgende Grand Finals, het WK én op de Olympische Spelen in Sydney. Moo-kyo en Ji-hae mochten in Australië wel naast het oppermachtige Chinese koppel op het erepodium staan, op de derde plaats.

Hoewel het vrouwendubbel Moo-kyo's specialiteit bleek, haalde ze haar hoogste onderscheidingen uitgerekend in twee andere disciplines. Ze plaatste zich in 1995 met de Zuid-Koreaanse vrouwenploeg voor de WK-finale in de landenwedstrijd en bereikte in 2001 samen met Sang-eun die in het gemengd dubbelspel. Beide leverden haar een zilveren medaille op. Met het Zuid-Koreaanse team kon Moo-kyo niet verhinderen dat de Chinezen hun tiende ploegentitel in de laatstgespeelde elf WK's haalden. Het eveneens Chinese gemengd dubbel Yang Ying/Qin Zhijian ging zes jaar later met de wereldtitel aan de haal.

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

Belangrijkste resultaten:

ITTF Pro Tour:

Enkelspel:

  • Verliezend finaliste Japan Open 1996

Dubbelspel: