Kingdom Hearts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kingdom Hearts
Ontwerper(s) Tetsuya Nomura
Shinji Hashimoto (producent)
Ontwikkelaar(s) Square Co. Ltd, Disney
Uitgever(s) Vlag van Japan Square Co. Ltd
Vlag van Verenigde Staten Square EA, Disney
Vlag van Europa SCE Europe
Muziek Yoko Shimomura
Datum van uitgave Vlag van Japan 28 maart 2002
Vlag van Verenigde Staten 17 september 2002
Vlag van Europa 15 november 2002
Genre(s) Actie-RPG
Spelmodus Singleplayer
Leeftijdsklasse PEGI: 7+
ESRB: Everyone
CERO: A
ELSPA: 11+
Unterhaltungssoftware SelbstkontrolleUSK: 6+
OFLC: G8+
Platform(s) PlayStation 2
Media dvd-rom
Navigatie
Uitbreiding(en) Kingdom Hearts: Final Mix
Vervolg Kingdom Hearts II
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Kingdom Hearts is een actie Role Playing Game (RPG) gemaakt door Square (nu Square Enix) en Disney die in 2002 alleen uitgebracht is op Sony's PlayStation 2.

Hikaru Utada heeft het titellied voor dit spel gezongen. Het spel combineert personages en werelden van Disney met personages uit de Final Fantasy reeks. Maar het spel heeft ook personages die alleen voor het spel ontwikkeld zijn.

Het verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Kingdom Hearts begint op een tropisch eiland genaamd Destiny Islands, het thuis van de hoofdrolspelers Sora, Kairi en Riku. De drie willen het eiland -waar Sora en Riku zijn opgegroeid- verlaten, om op zoek te gaan naar andere werelden. Ze besluiten een vlot te bouwen. De nacht voor de reis komt er een storm die het vlot laat wegdrijven en kwaadaardige schaduwwezens genaamd "Heartless" verschijnen. De drie vrienden worden gescheiden. Wanneer Sora Riku vindt, zegt Riku dat dit de kans is om van het eiland weg te komen en dat hij niet bang is voor de duisternis. Vervolgens omhult duisternis Riku en Sora. Een vreemd licht komt op Sora af, waarna hij weer terug op het eiland komt. Hij heeft nu een vreemd zwaard in de vorm van een sleutel in z'n bezit, genaamd de Keyblade. Riku is verdwenen. Sora spoort Kairi op, maar ze kijkt wazig uit haar ogen en plotseling verdwijnt ze. Even later staat de wereld op het punt te ontploffen en wordt Sora een zwarte bol ingezogen.

Na Destiny Islands wordt Sora wakker in een onbekend dorpje. Sora probeert uit te zoeken wat er gebeurd is en ontmoet Cid (Final Fantasy VII), die hem vertelt dat hij in Traverse Town is. Ondertussen zijn ook Donald Duck en Goofy in Traverse Town belandt, die op verzoek van hun koning de "Key" moeten vinden. Zij ontmoeten Aerith (Final Fantasy VII), die hen meer informatie geeft over de "Key". Leon (Final Fantasy VIII) en Yuffie (Final Fantasy VII) vinden Sora en zeggen hem dat de Heartless worden aan getrokken door de keyblade en geven ook hem meer informatie. Leon kan nog steeds niet begrijpen waarom de Keyblade een kind uit kiest (want de Keyblade kiest zijn drager). Als er opnieuw Heartless tevoorschijn komen, komen Donald en Goofy Sora tegen. Na het verslaan van een reuzachtige Heartless, besluit Sora om met Donald en Goofy mee te gaan. Ze gaan samen op weg naar nieuwe werelden, in de hoop de vrienden van Sora of de koning te vinden. Bijna elke wereld die ze bezoeken is gebaseerd op een Disneyfilm. Ze komen langs Wonderland (Alice in Wonderland), Olympus Colliseum (Hercules), de Diepe Jungle (Tarzan), het Honderdbunderbos (Winnie de Poeh), Agrabah (Aladdin), Monstro (Pinokkio), Atlantica (De Kleine Zeemeermin), Halloween Town (The Nightmare Before Christmas) en Nooitgedachtland (Peter Pan). In het Olympus Colliseum verschijnen daarnaast ook Cloud en Sephiroth uit Final Fantasy VII. Het blijkt dat de Heartless elke wereld willen vernietigen en om dit te stoppen, verzegelt Sora in elke wereld de "Keyhole", het sleutelgat tot het hart van de wereld. Verschillende Disneyschurken staan hen in de weg, onder andere de Harten Koningin (Alice in Wonderland), Hades (Hercules), Oogie Boogie (The Nightmare Before Christmas), Clayton (Tarzan), Jafar (Aladdin), Kapitein Haak (Peter Pan) en tot slot de leider van deze schurken: Malafide (Doornroosje). Het doel van Malafide is het verzamelen van de zeven meisjes die de puurste harten van iedereen hebben, de zogenoemde "Princesses of Heart". Deze prinsessen zijn Sneeuwwitje (Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen), Assepoester (Assepoester), Aurora (Doornroosje), Jasmine (Aladdin), Alice (Alice in Wonderland), Belle (Belle en het Beest) en Kairi. Als Malafide hun harten opoffert, heeft ze de macht om de laatste keyhole te openen en oppermachtig te worden.

In Traverse Town vindt Sora Riku terug maar verliest hem al snel weer uit het oog. Malafide is Riku aan het beïnvloeden en zegt dat Sora hem gewoon vervangen heeft door Donald en Goofy. Later komt Sora Riku nog eens tegen in de buik van Monstro, Riku is geïnteresseerd in Pinnokio voor zijn hart. Maar Pinnokio wordt ontvoerd door een grote Heartless. Riku en Sora verslaan deze waarna Riku weer verdwijnt. Nog later vinden ze Riku weer terug, in Nooitgedachtland, deze blijkt nu de kracht te hebben over de Heartless. Ook vinden ze hier Kairi terug maar Kairi is levenloos en is haar hart verloren aan de Heartless. Vervolgens trekt Riku weer verder met Malafide en neemt Kairi met hem mee.

Uiteindelijk komen Sora, Donald en Goofy aan in Hollow Bastion, het hoofdkwartier van Malafide. Hier wordt een Beest aangevallen door Riku. Beest is in staat geweest naar Hollow Bastion te komen door zijn hart te volgen naar Belle, die ook ontvoerd was. Sora ziet Riku weer, waarbij Riku de Keyblade afpakt. Aangezien Donald en Goofy de opdracht hadden gekregen de Key te volgen, laten ze Sora achter en volgen ze Riku. Sora zet met behulp van Beest de achtervolging in en als Riku op het punt staat Sora aan te vallen, redt Goofy hem met zijn schild. Donald loopt ook terug en op het moment dat Sora begrijpt dat zijn vrienden belangrijker voor hem zijn dan de Keyblade, is zijn hart sterker dan dat van Riku en keert de Keyblade terug bij hem. Riku vlucht en ze gaan naar Malafide, die ze in een gevecht verslaan. Riku verschijnt na het gevecht plotseling en lijkt niet helemaal zich zelf meer te zijn. Hij heeft tevens een eigen Keyblade gekregen. Deze is in staat het hart van een persoon te ontgrendelen en de duisternis in het hart te ontwaken. Dit is wat hij bij Malafide doet. Malafide krijgt een enorme krachtstoot en is in staat om in een draak te veranderen. Sora en zijn vrienden verslaan haar echter, wat haar dood zou betekent. Toch keert Malafide op magische wijzen terug in deel 2 met behulp van haar raaf Diablo en haar mantel die nog overgebelven was samen met nog een restje van de duistere magie dat Riku aan Malafide had gegeven, Diablo brengt de mantel naar de Mysterieuze Toren waar Yen Sid (de tovenaarsmeester van Mickey Mouse, die zijn de eerste debuut maakte in De Tovenaarsleerling uit Fantasia) woont en legt de mantel in de ruimte waar de Drie Goede Feeën op dat moment zijn waardoor de Drie Goede Feeën zich Malafide onvermijdelijk weer begingen te heringeren en Malafide daardoor via het overblijfsel van die duistere magie uit de dood herrijst.

Sora confronteert Riku weer, maar hij komt er nu achter dat Riku overgenomen is door Ansem, een duistere wetenschapper die naar de kracht van de Heartless verlangt. Het blijkt dat Malafide de laatste Keyhole niet had kunnen openen, omdat het hart van Kairi al die tijd in het lichaam van Sora zat. Dit was al zo vanaf het moment dat Sora haar zag verdwijnen in Destiny Islands. Als Sora Riku echt verslagen heeft, gebruikt hij de Keyblade die Riku achterlaat om zijn eigen hart te ontgrendelen. Het hart van Kairi keert terug naar haar eigen lichaam. Ook blijken de zes harten van de andere Princesses of Hearts in de Keyblade van Riku te zijn opgeslagen, die nu ook teruggaan naar hun eigenaren. Hierdoor wordt echter de laatste Keyhole geopend. En ander bij effect is dat Sora's hart ook zijn lichaam verlaat en vervolgens verdwijnt hij in het niets. Onzeker of Sora nog leeft, vluchten Donald en Goofy samen met Kairi uit Hollow Bastion. Als ze bij de uitgang worden omsingeld door Heartless, ontdekt Kairi dat één van deze Heartless Sora is. Kairi omhelsd hem en roept zijn naam. Vervolgens verandert Sora weer terug in een normaal mens en bedankt Kairi. Hij brent haar vervolgens naar Traverse Town, waar ze veilig is. Daar belooft hij haar dat hij naar haar terug zal keren, zodra alles veilig is en hij Riku heeft gevonden. Om zekerheid te hebben geeft Kairi haar Lucky Charm en laat hem beloven dat hij deze terug zal brengen. "Waar je ook heen gaat, ik zal altijd bij je zijn."

Als Sora, Donald en Goofy later een weg terug naar Hollow Bastion vinden, lukt het Sora om de Keyhole binnen te gaan en het van binnenuit te vergrendelen. Sora ontmoet ook opnieuw Leon, Yuffie en Aerith. Zij blijken oorspronkelijk uit Hollow Bastion te komen, voordat Malafide en de Heartless binnnen vielen. In Hollow Bastion neemt Sora afscheid van hen, van het Beest en van de overige Princesses of Hearts. Daarna gaat hij samen met Donald en Goofy naar End of the World, de wereld van de Heartless. Daar willen ze Riku vinden en Ansem voor goed verslaan. Na een zoektocht komen ze aan bij de poort naar Kingdom Hearts. Ansem wilt deze poort openen om absolute duisternis te bemachtigen. Helaas voor Ansem blijkt Kingdom Hearts uit puur licht te bestaan, zo puur dat het Ansem vernietigd.

Om te zorgen dat de Heartless van Kingdom Hearts op z'n plaats blijft, moet de poort gesloten worden. Als Sora, Donald en Goofy de poort willen sluiten, duikt Riku, die z'n lichaam terug heeft, plotseling op aan de binnenkant van de poort en helpt hen met het sluiten van de poort. Hij laat Sora beloven goed voor Kairi te zorgen. Ook duikt Mickey Mouse (de koning) op, die een eigen Keyblade heeft, en de Heartless in de poort afhoudt, terwijl de anderen de poort sluiten. De poort wordt aan beide kanten verzegeld door Sora en Mickey.

De poort verdwijnt en achter de poort verschijnt plotseling een weg. Ineens hoort Sora Kairi en als hij zich omdraait, ziet hij haar staan. Hij rent op haar af, maar weet dat hij niet met haar mee kan. Alle werelden die waren vernietigd, worden weer hersteld, en Kairi wordt mee terug genomen naar Destiny Islands. Sora volgt Donald en Goofy, om op zoek te gaan naar Riku en Mickey. Hier sluit het verhaal van Kingdom Hearts. Deze zal vervolgd worden in Kingdom Hearts Chain of Memories en Kingdom Hearts II.

Er zijn aan na de aftiteling twee "secret endings" te zien. Deze verwijzen alvast naar de vervolg games. De eerste laat het begin zien van Chain of Memories. Sora, Donald en Goofy zijn op zoek naar Riku en Koning Mickey. Ze zien Pluto met een brief van de Koning. Ze volgens hem vervolgens door het grasveld, vol hoge moed dat ze hun doel zullen bereiken. De tweede secret ending laat een scène zien, die later meer uitleg zal krijgen in Kingdom Hearts II. Het laat een onbekend persoon zien, die gehuld is in het zwart. Zijn gezicht is niet goed zichtbaar. Hij loopt door de straten van een uitgestorven stad. Als opeens Heartless verschijnen, grijpt de persoon twee Keyblades. Boven op een groot gebouw staat een andere persoon. Deze is ook in zwart gehuld en heeft een blinddoek voor zijn gezicht. Dit blijkt Riku te zijn, iets ouder dan eerst. Na een wir war van zinnen en woorden, verschijnt het laatste shot. Het laat een jaar oudere Kairi zien op het strand, die in de verte een soort vallende ster ziet.

Personages[bewerken]

Disney[bewerken]

 • Donald Duck
 • Goofy
 • Mickey Mouse
 • Pluto
 • Daisy Duck (Katrien Duck)
 • Minnie Mouse
 • Brooms (Bezems)
 • Fairy Godmother (Goede Fee)
 • Pongo
 • Perdita
 • 99 puppy dalmatians (99 puppy dalmatiërs)
 • Huey, Dewey & Louie (Kwik, Kwek & Kwak)
 • Chip & Dale (Knabbel & Babbel)
 • Merlin (Merlijn)
 • Dumbo (Dombo)
 • Simba
 • Mushu
 • Bambi
 • Alice
 • White Rabbit (Wit Konijn)
 • Doorknob (Deurknop)
 • Cheshire Cat (Kolderkat)
 • Queen of Hearts (Harten Koningin)
 • Cards of Spades (Schoppen Kaarten)
 • Cards of Hearts (Harten Kaarten)
 • Tarzan
 • Jane
 • Clayton
 • Kala
 • Terk (Tuk)
 • Kerchak
 • Sabor
 • Hercules
 • Hades
 • Philoctetes/Phil
 • Cerberus (Kerberos)
 • Ice Titan (IJs Titaan)
 • Rock Titan (Rots Titaan)
 • Aladdin
 • Jasmine
 • Abu
 • Carpet (Tapijt/Kleedje)
 • Genie (Geest)
 • Jafar
 • Iago
 • Pinnochio (Pinokkio)
 • Gepetto
 • Jiminy Cricket (Japie Krekel)
 • Jack Skellington
 • Sally
 • Zero
 • Dr. Finkelstein
 • Mayor
 • Oogie Boogie
 • Lock, Shock & Barrel
 • Ariel (Ariël)
 • King Triton (Koning Triton)
 • Flounder (Botje)
 • Sebastian (Sebastiaan)
 • Ursula
 • Flotsam and Jetsam (Gruwel en Griezel)
 • Peter Pan
 • Wendy
 • Captain Hook (Kapitein Haak)
 • Smee (Vet/Vetje)
 • Crocodile (Krokodil)
 • Tinker Bell (Tinkelbel)
 • Winnie the Pooh (Winnie de Poeh)
 • Eeyore (Iejoor)
 • Piglet (Knorretje)
 • Tigger (Teigetje)
 • Roo (Roe)
 • Owl (Uil)
 • Rabbit (Konijn)
 • Snow White (Sneeuwwitje)
 • Cinderella (Assepoester)
 • Aurora
 • Belle
 • Beast (Beest)
 • Maleficent (Malafide)
 • Maleficent as Dragon (Malafide als Draak)

Final Fantasy[bewerken]

 • Aerith
 • Cid
 • Cloud
 • Leon (Squall Leonheart)
 • Moogles
 • Selphie
 • Sephiroth
 • Tidus
 • Wakka
 • Yuffie

Werelden[bewerken]

 • Destiny Island
 • Traverse Town
 • Wonderland
 • Deep Jungle (Diepe Jungle)
 • Agrabah
 • Monstro
 • Atlantica
 • Halloween Town
 • Neverland (Nooitgedachtland)
 • Olympus Colosseum
 • Hollow Bastion
 • End of the World
 • 100 Acre Wood (Honderdbunderbos)

Stemmen[bewerken]

Personage Stem(Japans) Stem(Engels)
Sora Miyu Irino Haley Joel Osment
Donald Duck Koichi Yamadera Tony Anselmo
Goofy Yutaka Shimaka Bill Farmer
Riku Mamoru Miyano David Gallagher
Kairi Risa Uchida Hayden Panettiere
Ansem Akio Otsuka Billy Zane
Maleficent Toshiko Sawada Susan Blakeslee
Jiminy Cricket Kaneta Kimotsuki Eddie Carroll
Squall Leonhart (Leon) Hideo Ishikawa David Boreanaz
Yuffie Kisaragi Yumi Kakazu Christy Carlson Romano
Aerith Gainsborough Maaya Sakamoto Mandy Moore
Cloud Strife Takahiro Sakurai Steve Burton
Sephiroth Toshiyuki Morikawa James Lance Bass
Selphie Mayuko Aoki Molly Keck
Tidus Masakazu Morita Shaun Flemming
Wakka Kazuya Nakai Dee Bradley Baker
Minnie Mouse Yuko Mizutani Russi Taylor
Daisy Duck Mika Doi Tress MacNeille
Alice Mika Doi Kathryn Beaumont
the Queen Of Hearts Sumie Ozawa Tress MacNeille
White Rabbit Shigeru Ushiyama Corey Burton
Doorknob Takehiro Koyama Corey Burton
Wendy Yuriko Fuchisaki Kathryn Beaumont
Hercules Yasunori Matsumoto Sean Astin
Philoctetes (Phil) Ichiro Nagai Robert Costanzo
Hades Kyusaku Shimada James Woods
Tarzan Juurouta Kosugi Tony Goldwyn
Clayton Banjou Ginga Brian Blessed
Jane Porter Mayumi Suzuki Naia Kelly

Trivia[bewerken]

 • Het spel is opgenomen in het boek 1001 Video Games You Must Play Before You Die van Tony Mott.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]