Kinsey-schaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Kinsey-schaal is een constructie van seksuoloog en bioloog Alfred Kinsey. Hij introduceerde de schaal als een instrument waarin seksuele reacties verdeeld zijn op een continuüm van biseksualiteit, met uitsluitend hetero- of homoseksueel als de twee uitersten. Er is ook een bijkomende graad x, die staat voor aseksualiteit. De bevindingen van Kinsey werden voor het eerst gepubliceerd in Sexual Behavior in the Human Male (1948) van Alfred Kinsey, Wardell Pomeroy en Sexual Behavior in the Human Female (1953).

Volgens Kinsey[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de introductie van de Kinsey-schaal schrijft Alfred Kinsey dat mannen geen twee aparte populaties – hetero- en homoseksueel - vertegenwoordigen, maar dat er een continuïteit is in de gradaties tussen beide. Daarom lijkt het hem wenselijk om een eigen soort classificatie te ontwikkelen, gebaseerd op "de relatieve mate van hetero- en homoseksuele ervaringen en reacties in elk levensverhaal".[1]

De Kinsey-schaal[bewerken | brontekst bewerken]

Gradatie Beschrijving
0 Uitsluitend heteroseksueel
1 Overwegend heteroseksueel, alleen incidenteel homoseksueel
2 Overwegend heteroseksueel, meer dan incidenteel homoseksueel
3 Gelijkwaardig hetero- en homoseksueel; biseksueel
4 Overwegend homoseksueel, meer dan incidenteel heteroseksueel
5 Overwegend homoseksueel, alleen incidenteel heteroseksueel
6 Uitsluitend homoseksueel
X Aseksueel, geen libido

Kritiek[bewerken | brontekst bewerken]

In zijn tijd was de Kinsey-schaal een vernieuwing in zwart-witdenken, tegenwoordig zien seksuologen deze als te simplistisch. Zij gaan ervan uit dat seksuele oriëntatie en identiteit veel complexer en gevarieerder is.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]