Kinsey-schaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Kinsey-schaal is een constructie van seksuoloog en bioloog Alfred Kinsey. Hij introduceerde de schaal als een instrument waarin seksuele reacties verdeeld zijn op een glijdende schaal van biseksualiteit, met uitsluitend hetero- of homoseksueel als de twee uitersten. Voor zowel mannen als vrouwen is er een bijkomende graad x, die staat voor aseksualiteit. De bevindingen van Kinsey werden voor het eerst gepubliceerd in Sexual Behavior in the Human Male (1948) van Alfred Kinsey, Wardell Pomeroy en Sexual Behavior in the Human Female (1953).

Volgens Kinsey[bewerken]

Bij de introductie van de Kinsey-schaal schreef Alfred Kinsey;

Aanhalingsteken openen

Mannen vertegenwoordigen niet twee aparte populaties, heteroseksueel en homoseksueel. De wereld is niet verdeeld in schapen en geiten. Het is een fundament van de taxonomie dat de natuur zelden gebruik maakt van afzonderlijke categorieën... De levende wereld is een continuïteit in al zijn aspecten. Terwijl ik tegelijkertijd wil benadrukken dat er een continuïteit is in de gradaties tussen exclusief hetero- en homoseksueel, lijkt het wenselijk om een soort classificatie te ontwikkelen, die gebaseerd is op de relatieve mate van hetero- en homoseksuele ervaringen en reacties in elk levensverhaal... Een individu kan dan een plek op deze schaal worden toegewezen, voor iedere periode in zijn leven....Een zeven-punts schaal komt dichterbij de vele gradaties, die eigenlijk bestaan.[1]

Aanhalingsteken sluiten

De Kinsey-schaal[bewerken]

Gradatie Beschrijving
0 Uitsluitend heteroseksueel
1 Overwegend heteroseksueel, alleen incidenteel homoseksueel
2 Overwegend heteroseksueel, meer dan incidenteel homoseksueel
3 Gelijkwaardig hetero- en homoseksueel; biseksueel
4 Overwegend homoseksueel, meer dan incidenteel heteroseksueel
5 Overwegend homoseksueel, alleen incidenteel heteroseksueel
6 Uitsluitend homoseksueel
X Aseksueel, geen libido

Kritiek[bewerken]

In zijn tijd was de Kinsey-schaal een vernieuwing in zwart-wit denken, tegenwoordig zien seksuologen deze als te simplistisch. Zij gaan ervan uit dat seksuele oriëntatie en identiteit veel complexer en gevarieerder is.